Belföld

Az LMP szerint nem törvényes Stumpf jelölése

A párt frakcióvezetője szerint "Szijjártó Péternek fogalma sincs, miről beszél", ha Stumpf Istvánt alkalmas alkotmánybíró-jelöltnek tartja.

Schiffer András pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: habár Stumpf István kiváló ifjúságkutató és politológus, de nem felel meg az alkotmánybírákról szóló törvény követelményeinek, a jogszabály ugyanis legalább 20 éves szakmai gyakorlatot vagy pedig kiemelkedő elméleti tudást és meghatározott tudományos fokozatokat ír elő. Közölte, hogy a jelölt ezeknek a kritériumoknak nem felel meg.

Schiffer András megjegyezte, Stumpf Istvánnak van jogi diplomája, és tanított az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, de politológiával foglalkozik. Hozzátette, a törvényi kritériumok közül még annak felel meg, hogy elmúlt 45 éves.

A frakcióvezető szerint az sem túl ízléses, hogy a miniszterelnök korábbi helyettesét, az első Orbán-kormány volt kancelláriaminiszterét jelöli. Kijelentette, hogy az LMP nem támogatja Stumpf István megválasztását.

Arra a felvetésre, Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő pénteki sajtótájékoztatóján úgy indokolta a jelölést, hogy Stumpf István az alkotmánnyal gyakorlatban is foglalkozó szakember, Schiffer András megkockáztatta, “Szijjártó Péternek fogalma sincs, miről beszél”. Kijelentette, hogy Stumpf István valóban gyakorlati szakember, és Szijjártó Péter érvelése helytálló lenne, ha miniszteri posztra jelölnék, hiszen kancelláriaminiszterként is dolgozott, de egy alkotmánybírónak, mint egy független hatalmi ág tagjának, egészen más feladata van.

“Szijjártó Péter és főnöke arról adjon számot, hogy Stumpf Istvánnak milyen kiemelkedő jogi teljesítménye van, ami őt predesztinálja a jelölésre” – tette föl a kérdést Schiffer András.

A miniszterelnök másik jelöltjéről, Bihari Mihályról egyébként úgy vélekedett, hogy ellene nincs kifogásuk, mert korábbi alkotmánybírói, szakmai munkája megfelelő volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik