Belföld

Az ártéren építkeznek Felsőzsolca határában

Június elején adták ki az építési engedélyt, amikor a területet már elöntötte a megáradt Sajó.

Pénteken munkagépek dolgoztak a Felsőzsolca határában lévő területen. A telken földmunkákat végeztek, egy élelmiszer-áruházlánc logisztikai központja épül majd. Fodor Attila, a beruházó cég szóvivője a Független Hírügynökségnek azt mondta, a rendelkezésre álló információi alapján a területen a CBA egyik tulajdonosának jelenleg is érvényes építési engedélye van.

A telek Miskolchoz tartozik, és közelében van az a két nagyáruház, amely szintén ártéren épült, és amelyek szintén napokig víz alatt álltak. Az építési engedélyt a környezetvédelmi felügyelőség adta ki, amely arra hivatkozott, Miskolc építési szabályzatában az áll, a terület beépíthető.

A terület június elején még víz alatt volt, amikor a miskolci önkormányzat építési engedélyt adott ki rá, mert a beruházó mindent, így a vízjogi hozzájárulást is beszerezte. Azt a környezetvédelmi felügyelőség adta ki, arra hivatkozva, ki kellett adniuk a szakvéleményt, mert Miskolc építési szabályzata korábban beépíthetőnek minősítette a területet. A környezetvédelmi államtitkár szerint tarthatatlan és felháborító, hogy még mindig kerülnek elő olyan építési engedélyek, amelyeket a nagyvízi mederre adtak ki.

Illés Zoltán pénteken az RTL Híradónak azt nyilatkozta, a miskolci székhelyű felügyelőségnél nemcsak vizsgálat folyik a területre már korábban kiadott engedélyek ügyében, hanem “személyi konzekvenciája lesz a miskolci felügyelőség engedélykiadó tevékenységének”, fogalmazott.

A miniszter szerint építési moratóriumot kellene hirdetni, ezt a helyi környezetvédelmi felügyelőségnek és az önkormányzatnak együtt kellene elrendelni. Az államtitkár egy törvény előterjesztését tervezi, amely kimondaná, hogy az ártérbe épült házaknak, üzleteknek olyan biztosítást kell kötniük, amely fedezné a terület beépítése miatt keletkezett árvízkárokat. Az áruházlánc szóvivője későbbre ígért tájékoztatást arról, hogy a jelenlegi helyzetben is megépítik-e a központot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik