Belföld

Vitás kérdésekkel indult az alkotmányozás

Varjasi Viktor
Varjasi Viktor

social szaki. 2010. 07. 15. 09:15

Megkezdte működését az Orbán Viktor által életre hívott alkotmányozó tanácsadó testület – írja az [origo].
Korábban a témában:

A bizottság tagjai – Boross Péter egykori miniszterelnök, Pálinkás József MTA-elnök, Szájer József és Schöpflin György fideszes EP-képviselő, Stumpf István korábbi kancelláriaminiszter és Pozsgay Imre egykori állampárti politikus – több alapvető kérdésben is hasonló állásponton vannak, ám még viszonylag sok vitás kérdés van köztük az új alaptörvénnyel kapcsolatban, amelyet a kormány még ebben a ciklusban a parlament elé terjesztene.

Közös nevező van például abban, hogy milyen esetekben tartanák meg a kétharmados parlamenti szavazást az alkotmány egyes rendelkezéseinek megváltoztatásához. Boross Péter szerint a sok, csak minősített többséggel módosítható paragrafus nem tudta 20 év alatt a konszenzus irányába terelni a pártokat. Hasonló véleményen van Szájer József is, aki szerint fontos alkotmányos mulasztások írhatók a kétharmados szabály számlájára, de úgy véli, bizonyos esetekben fontos ez a korlát. A választójogi törvény átformálását például mindenképp ehhez kötné a politikus.

Nézetkülönbség van viszont több fontos kérdésben. Így például viták zajlanak az Országgyűlés felső házának esetleges felállítása körül, a kormányfő megbuktatásával kapcsolatban és az államfő jogosítványainak, illetve megválasztásának témájában is.

Az új alkotmány terjedelmére vonatkozóan Pálinkás József elmondta: az alapelveket lefektető rövid és tömör jogszabálynak kell lennie. Boross Péter emellett szívesen látná az ezeréves jogi hagyományokat az alaptörvényben: például a Szent Korona-tan megjelenését, illetve – a nem hívők megsértése nélkül – az Istenre való utalást.

A miniszterelnök tanácsadó testülete csak az új alaptörvény kereteit dolgozza ki, a részletes munkát a június 28-án felállt parlamenti bizottság fogja befejezni.

AJÁNLOTT LINK:

A kormányfőbuktatás is téma az új alkotmány alapozói között ([origo])

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

BELGRADE, SERBIA - MAY 27: Leonardo (C) of Partizan celebrate with the fans after the final match of Serbian Cup between Fc Partizan and Fc Crvena Zvezda on May 27, 2017 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.