Belföld

Sólyom megint a legkorábbi dátum mellett döntött

Október 3-ra tűzte ki az önkormányzati választás időpontját a köztársasági elnök.

Október 3-ra, vasárnapra tűzte ki az önkormányzati választás időpontját Sólyom László államfő. Az alkotmány szerint a képviselő-testületek tagjainak és a polgármestereknek a választását az előző általános választást követő negyedik év október hónapjában kell megtartani.

A választási eljárásról szóló törvény pedig megszabja, hogy a választást legkésőbb 60 nappal a szavazás napja előtt kell kitűznie a köztársasági elnöknek úgy, hogy a szavazás napja ne essen nemzeti ünnepre vagy munkaszüneti napra, illetve az azokat megelőző vagy követő napra.

Az eddigieknél kettővel több, összesen 3.176 településen lesz voksolás, ugyanis a választással egyidejűleg két új település “születik”. A Zala megyei Tekenye és a Győr-Moson-Sopron megyei Mosonudvar községgé nyilvánításáról szóló elnöki határozat éppen a választás napján lép hatályba.

A választási kampány a választás kitűzésétől a szavazás napjának kezdetéig tart, vagyis – a korábbi választásoktól eltérően, a jogszabály megváltozása miatt – kampányt folytatni csak a szavazás napján 0 órától 19 óráig tilos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik