Belföld

Hőség miatt vörös, jég miatt narancs a riasztás

A védelmi bizottságoknak fel kell készülniük egy esetleges katasztrófahelyzet kezelésére is.

A hőség miatt folyamatosan ellenőrzi a vízminőséget az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. Ez a vezetékes hálózatra, a strandokra és a kijelölt fürdőhelyekre is vonatkozik – közölte Paller Judit.

Az országos tiszti főorvos kérte az áram- és a vízszolgáltatókat, hogy ne ezekre a napokra időzítsék az éves karbantartást. A szakember felhívta a megyei védelmi bizottságokat, hogy készüljenek fel egy esetleges katasztrófahelyzet kezelésére is.

Mint korábban megírtuk, a tartós hőség miatt szombatig az egész országra a legmagasabb fokozatú figyelmeztetés érvényes. Ma a közép- és dél-dunántúli régióra – a várható viharokra tekintettel – narancssárga riasztást adnak ki.

A felhőszakadást néhol 90 kilométer/órát meghaladó erősségű szél, valamint nagyobb méretű jég is kísérheti. A hőség miatt az ország keleti részére várhatóan még vasárnapra is kiadnak narancssárga figyelmeztetést.

A vasárnap észak-nyugat felől érkező hidegfront hatása még mindig bizonytalan – mondta Fodor Zoltán. A mostani előrejelzések szerint egy-két napos felfrissülés követi, a jövő hét közepén viszont újabb felmelegedés várható, 32 fok körüli maximumértékekkel.

A hőség miatt az Állami Autópálya Kezelő Zrt. azt javasolja, hogy az autósok csak kifogástalan műszaki állapotú járművekkel és ha lehet, teli tankkal induljanak útra. Ellenőrizzék a fékfolyadék, motorolaj, illetve a hűtőfolyadék szintjét.

A nem várt fogalmi helyzetek miatt fontos, hogy elegendő üzemanyag álljon rendelkezésre. Az útviszonyokról és a közlekedési helyzetről az ország egész területéről helyi tarifával hívható 06-40-40-50-60-as kék-számon, illetve a www.autopalya.hu címen lehet tájékozódni.

Több vasútvonalon korlátozták a sebességet a nagy hőség miatt – közölte a Mávinform. Lassabban közlekednek a vonatok Gödöllő és Aszód, Budapest és Tass, Debrecen és Nyírábrány, illetve Nyírbátor és Mátészalka között.

A vasúttársaság szakemberei folyamatosan ellenőrzik a sínek hőmérsékletét. Ha a nap folyamán a 45 Celsius-fokot vagy ennél melegebbet mérnek, a MÁV a biztonságos vasúti közlekedés érdekében további sebességkorlátozásokat vezet be.

A hőség miatt könnyített ruházatban dolgozhatnak a minisztériumokban, a nőknek nem kötelező a harisnya, a szoknya rövidebb is lehet, s a férfiaknál eltekintenek a nyakkendőtől és a zakótól. .

Ajánlott videó

Olvasói sztorik