Belföld

Vörös riasztás a meleg miatt

A Dél-Dunántúl kivételével az egész országban a legmagasabb riasztást adta ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. A hőmérséklet csúcsértéke 31 és 36 fok között várható.

Szerdán is rendkívül meleg időre kell számítani, a napsütést csak délután zavarhatják gomolyfelhők, és helyi záporok, zivatarok,
A szél többnyire gyenge vagy mérsékelt marad, de a zivatarokat viharos széllökések kísérhetik. A hőmérséklet 31 és 36 fok között várható.

A tartós hőség miatt szerdán a dunántúli régióban narancsszínű, az ország többi részén pedig piros figyelmeztetés van érvényben.

Ez azt jelenti, hogy az ország nagy részében 27 fok felett alakul a napi középhőmérséklet. Ennél alacsonyabb átlaghőmérséklet elsősorban a Dunántúl délnyugati részén, az Északi-középhegységben és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében lehet, illetve egyes mélyebben fekvő völgyekben.

Csütörtökön azonban várhatóan az egész országban 27 fok felett lesz a napi középhőmérséklet, így akkor már mindenhol a legmagasabb riasztás lesz érvényben.

Vörös riasztás a meleg miatt 1

Vasárnap jön a hidegfront

Szerdától szombatig, de nagy valószínűséggel még vasárnapig meglesz a 27 fok feletti napi középhőmérséklet.

Vasárnap valószínűleg érkezik egy hidegfront, amely heves zivatarokkal jár, ez azonban még bizonytalan. Nem tudni, hogy az ország mely részén és mennyire mérsékli a hőmérsékletet. A mostani előrejelzések szerint elképzelhető, hogy átmeneti lesz a hidegfront. A felfrissülés után pedig van rá esély, hogy jövő héten folytatódik a kánikula, ugyan enyhébb formában, de továbbra is 30 fok körüli maximumokkal.

A zivatarokat tekintve a közép-dunántúli régió kivételével az egész országban citromsárga riasztás van érvényben.

Az ország keleti harmadában a déli óráktól alakulhatnak ki zivatarok, a Dunántúl délnyugati részén pedig elvétve van rá esély. Ezeket néhol 60-90 km/h erősségű szél, jégeső, lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék kísérhet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik