Belföld

Lebontják a víztornyot

Valószínűleg le kell bontani a keddi robbanásban megrongálódott víztornyot Fehérgyarmaton. Az új hidroglóbusz 150 millió forintba is kerülhet - közölte Tilki Attila (Fidesz), a város polgármestere.

Az okokat egyelőre csak találgatni lehet; felvetődött az anyagfáradás és a metángáz-robbanás lehetősége. A rendőrség közveszélyokozás miatt indított vizsgálatot, de a polgármester szerint nem feltétlenül valószínűsíthető az emberi mulasztás. Az 1993-ban épített toronyból mintegy 700 köbméternyi víz zúdult ki. A szétrepülő lemezdarabok két házat megrongáltak, de senki sem sérült meg. A futballpálya mellett álló víztorony annyira megroggyant, hogy épen maradt részét le kell majd bontani – mondta Tilki Attila.

A vízellátást – a megszokottnál kisebb nyomással – jelenleg szivattyúkkal biztosítják a szatmári városban és három környező községben élő 11 ezer embernek. A megrongálódott villanyoszlopok és a leszakadt vezetékek miatt a víztorony környékén áram sincsen, az áramszolgáltató kedd estére ígéri a rendszer teljes helyreállítását. Ahhoz, hogy a vezetékekben újra a megszokott nyomás legyen, új víztornyot kell építeni, ennek költsége elérheti a 150 millió forintot – közölte a polgármester.
Képgaléria a szétrobbant víztoronyról

Képgaléria a szétrobbant víztoronyról

Pernyák Sándor, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője szerint a legfontosabb feladat, hogy a torony épen maradt részét biztonságossá tegyék, ehhez azonban el kell távolítani a lógó vezetékeket és lemezdarabokat. Jelenleg helikopterről szemrevételezik a víztornyot, mert a környéke elázott, így sem tűzoltóautóval, sem pedig létrás kocsival nem lehet megközelíteni – közölte az ezredes. Mint mondta, szerda reggelre várják azt a társaságot, amely a bontási munkákban segít a tűzoltóknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik