Belföld

Nyílt levél Orbán Viktornak a felsőzsolcaiakért

A gesztelyiek már bontanak, Felsőzsolcán van akinek még erre sincs pénze.

Jávor Benedek, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának LMP-s elnöke nyílt levélben kérte a kormányfőt, hogy tegye elérhetővé az árvízi károk helyreállítására elkülönített hárommilliárd forintos keretösszeg tíz százalékát a bontási költségek fedezésére.

Az ellenzéki politikus a múlt hét végén Felsőzsolcán járt, hogy személyesen győződjön meg az árvíz okozta károkról. Helyiekkel elemezte a helyzet megoldásának lehetőségeit, majd tapasztalatai és a “károsultak helyzetének hatékonyabb javításáért” megfogalmazta levelét.

Szerinte a 300 millió forint felszabadítása és azonnali kiutalása azoknak, akik még házuk bontási költségét sem tudják fedezni, nagyban hozzájárulna a kormányfő által megfogalmazott cél eléréséhez, hogy őszre az összes károsult lakhatásának biztosításáról gondoskodni kell.

A felsőzsolcai adományok osztása ügyében megszólalt a Máltai Szeretetszolgálat is, amely szerint a város vezetése nem volt felkészülve az adományok fogadására, tárolására és szétosztására.

Szintén az árvízi újjáépítéshez kapcsolódó hír, hogy házanként tízmilliót kapnak a gesztelyiek építkezésre. A helyi önkormányzat új lakás vásálására ösztönzi azokat, akiknek a háza ártérre épült. A bontás elkezdődött, az ártérre már nem építenek semmit.

A Híradónak Szűcs Tibor alpolgármester azt mondta, hogy a kormányzat 50 millió forintot biztosít a településnek, de az önkormányzat dönt arról, milyen arányban kártalanítja a pórul járt családokat. A településen vannak eladó ingatlanok, így ha a vásárlás mellett döntenek a károsultak, őszig be is költözhetnek a házakba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik