Belföld

Kulcsár-ügy – Az LB elutasította az ügyész fellebbezését

A legfelsőbb bíróság szerint nincs szükség Kulcsár Attila előzetes letartóztatására.

Az LB indoklása szerint Kulcsár az elsőfokú büntetőper nagy részében is szabadlábon védekezett, és már több mint három évet töltött előzetes letartóztatásban. A vádban szereplő, egyébként “valóban kimagasló” súlyú bűncselekmény miatti szökés veszélye sem indokolja önmagában a legsúlyosabb személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedést.

A sokmilliárdos nagyságrendű sikkasztással vádolt bróker és társai ügyében május 27-én kihirdetett másodfokú határozatában a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte az elsőfokú döntést, megszüntette Kulcsár előzetes letartóztatását, lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el.

Az ügyészség akkor fellebbezett a kényszerintézkedés ügyében, és indítványozta az elsőrendű vádlott letartóztatását. Ezt utasította el az LB, helybenhagyva ezzel a tábla által kiszabott lakhelyelhagyási tilalmat, amely Budapest területére vonatkozik.

Kulcsár Attila és 23 társa ügyében a Fővárosi Főügyészség 2005-ben emelt vádat, a Fővárosi Bíróság pedig 2008 augusztusában elsőfokú, nem jogerős ítéletet hirdetett. Májusban a Fővárosi Ítélőtábla úgy döntött, hogy az elsőfokú eljárást meg kell ismételni, így még bizonyosan évekig eltart a nyolc éve megindult büntetőeljárás jogerős lezárása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik