Belföld

Lendvai drámai, Mesterházy elszánt az MSZP kongresszusán

Lendvai Ildikó szerint az MSZP története legdrámaiabb esztendejét élte át.

Lendvai Ildikó a távozó pártelnökség egy évéről szólva úgy vélekedett: a párt átjutott a “tű fokán”, de hogy morális értelemben ez sikerül-e, csak ezután derül ki. Most dől el, hogy érdemes-e együtt maradnia ennek a közösségnek, van-e közös hivatása, küldetése, és van-e ehhez képessége. A leköszönő pártelnök az előbbiben bízik, az utóbbiban reménykedik.

Az MSZP-nek tisztábbá, jobbá, tehetségesebbé kell válnia. Az új tisztségviselőknek Lendvai Ildikó azt üzente: “ne kerüljetek a szemem elé, ha nem lesztek sokkal tehetségesebbek nálunk”. Úgy vélte, a párt saját árnyékán túllépve vállalta a felelős kormányzást, és “baloldali kéznyomot hagyott”, de a “balek énje” a kényszermegszorítások helyett elvitte a balhét, s a higgadt, szakszerű kormányzás sikerét nem íratta a párt nevére.

Hozzátette: a politikai hitelt tette tönkre a morális hitelvesztés, a régi korrupciós ügyek kipattanása, új gyanúk összetorlódása. A konzerválódott régi struktúrában nem volt erő, hogy ezt legyőzze. Az új elnök egyik legnehezebb feladata lesz az új működési modell megtalálása.

Lendvai Ildikó szerint kizökkent a demokrácia világa, és az MSZP-nek van dolga annak helyrehozásával. Elindult egy gyors, rossz irányú társadalmi, politikai átrendeződés, az “ókonzervatív, talmi díszletek között egy újkonzervatív fordulat”, amely széthúzná, megnövelné a társadalmi különbségeket. A valódi emberség, a valódi közösség összetartó szálait “szétvagdossák”, helyette “álságos, mesterséges, kenetteljes” közösséget hazudnak, a társadalmi szakadékot mélyítik, közben a nemzeti együttműködés rendszeréről, a nemzeti összetartozás magjáról beszélnek.

Úgy fogalmazott: a valódi helyett műközösség, műegység jön létre, “művirág a nemzeti nyilatkozat műnyomata” alatt, műanyag ország Patyomkin-demokráciával, azzal, hogy “műelnök ül majd a Sándor-palotában” és műfüggetlenség alakul ki a korábbi valóban független intézményeknél. Ez a társadalmi önzés, “politika bóvli” világa és diadala. Az MSZP műanyag helyet igazit akar, igazi nemzetet, igazi együttműködést, igazi rendet, igazi szabadsággal, ehhez erő kell a szocialistáknak – jelentette ki Lendvai Ildikó.

Mesterházy Attila frakcióvezető, a tisztújítás egyetlen pártelnök-jelöltje arról beszélt, hogy amennyiben az MSZP első emberévé választják, az önsorsrontó politikához nemlesz partner, de szövetségese lesz mindenkinek, aki a szocialista párt sikeréért fog dolgozni.

A következő négy évben együtt megőrzik az MSZP egységét, újjáépítik a pártot, és sikerre viszik a baloldal programját – jelentette ki, hozzátéve, erre kér felhatalmazást “vagy semmire”.

Úgy látja: a szocialista tábor körül “ólálkodnak a farkasok”, és azt nézik, hogy hol, mikor és kibe tudnak beleharapni, az esetle ges pártszakadást firtatókra célozva ezzel.

Véleménye szerint ez a nyomás a következő években nem lesz kisebb, és nem lehet úgy küzdeni az ellenfeleikkel, hogy közben állandóan fedezéket kell keresni a baráti tűz elől. Csak stabil hátországgal lehet háborút nyerni – jelentette ki a rendkívüli tisztújító kongresszuson Mesterházy Attila.

Úgy látja: ellenfeleik kíméletlen hatalmi gépezetet hoztak létre, és nem fognak válogatni az eszközökben a hatalmuk megtartásáért, ezért számítani kell “minden aljas támadásra” a következő években. Szerinte nem lehet úgy küzdeni az ellenfeleikkel, hogy közben állandóan fedezéket kell keresni a baráti tűz elől. Csak stabil hátországgal lehet háborút nyerni – jelentette ki. Emlékeztetett arra, hogy a pártnak korábban több olyan vezetője is volt, akinek többet kellett hátra néznie, mint előre.

Mesterházy Attila meg van arról győződve, hogy elérik céljaikat és olyan pártot építenek, amely méltó lesz az emberek bizalmára. “Ha lesznek demokratikus választások 2014-ben”, akkor nagy, erős baloldali pártként az MSZP viszi véghez az új baloldali fordulatot, de ennek eléréséhez közösen kell küzdeni – jelentette ki a küldötteknek. Az elnökjelölt kiemelte: Magyarország jövője azon áll vagy bukik, meg tudják-e szervezni a társadalmi erőteret, a társadalmi ellensúlyt “az orbáni túlhatalommal szemben”.

Kitért arra: Orbán Viktor ugyanott folytatja, ahol 2002-ben abbahagyta, sőt még rosszabb lett és hiába szóltak előre, kevesen hitték el, “a felcsúti illuzionista” pedig megtévesztette az embereket, aki politikai tisztogatásba kezdett, és klientúrát épít. Ezzel összefüggésben megjegyezte: Schmitt Pál azért lett alkalmas államfőjelölt, mert “garantáltan rábólint” Orbán Viktor minden kérésére. “A magyar alkotmányosságnak őrre, nem pedig sármőrre van szüksége” – fogalmazott.

Mesterházy Attila programját ismertetve elmondta: az MSZP-nek a társadalmi párbeszéd kikényszerítéséért össze kell fognia a szakszervezetekkel, a civil szervezetekkel, és fel kell kérnie az értelmiséget arra, magyarázza el az embereknek, milyen veszélyeket hordoz a Fidesz hatalomgyakorlása.

Minden olyan esetben hallatni fogják a hangjukat, amikor a hatalom támadást intéz a nemzeti érdek, a jogállami működés, a szabadság és a magánélet szentsége ellen, és védeni fogják a munkavállalók, a fiatalok, az elesettek, a kiszolgáltatott társadalmi csoportok érdekeit – jelentette ki a szocialista politikus, aki szerint a politikának öt pillérre kell épülnie: a modernizációra, a teljes foglalkoztatottság céljának elérésére, a társadalmi mobilitás javítására, a fenntartható fejlődésre, a demokrácia és a szabadság védelmére.

Mesterházy Attila azt mondta, harcos, kemény és elvi alapokon nyugvó ellenzéki politikával be fogják bizonyítni, hogy létezik olyan alternatíva, amely úgy ad választ az emberek hétköznapi problémáira, hogy a gazdasági és a társadalmi szempontokat ötvözi a modernizáció és fenntarthatóság szempontjaival.

Elnökjelöltként virággal búcsúztatta Lendvai Ildikó távozó pártvezetőt, akinek megköszönte a munkáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik