Belföld

Gyurcsány is a melegekkel vonult

Különösebb rendbontás nélkül véget ért a meleg méltóság menete. A felvonulás jelentős rendőrségi biztosítás mellett, több száz résztvevővel indult el, de a tervezettnél korábban visszafordultak. Politikusok is vonultak, az ellentüntetőket pedig a kánikula győzte le. Videó.

A tizenötödik alkalommal megrendezett Budapest Pride elnevezésű melegfesztivál záróeseményén, az utóbbi évekhez képest rövidített útvonalon, a Hősök terétől az Oktogonig vonultak volna a résztvevők, ám a Vörösmarty utca magasságában megfordult a menet, elkedvetlenítve az ellentüntetők jó részét – jelentette helyszíni tudósítónk.

Az Andrássy út érintett szakaszát, és a keresztutcákat kordonokkal zárta le a rendőrség. Az Oktogonnál ugyanis ellentüntetők gyülekeztek, tudósítónk szerint volt, aki kisgyerekkel érkezett útját állni a menetnek.

A menet visszafordulása láttán és a kánikula miatt azonban az ellentüntetők egy része inkább elindult haza. Háromnegyed hatra pedig már a kordonok bontását is megkezdték a rendőrök.

Gyurcsány is a melegekkel vonult 1Kamion ment elöl

A menet élén egy szivárványszínű zászlókkal díszített kamion haladt. Többen transzparenseket tartottak a magasba, az egyiken például az állt, hogy “A család alapja a szeretet”, egy másikon pedig az, hogy “Magyarország a mi hazánk is”. A rendezvény elején Clare Dimyon brit melegaktivista, az európai meleg és leszbikus sportszövetség képviselője szervezete nevében kifejezte szolidaritását a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösségekkel, hősöknek nevezve a felvonulás résztvevőit.

Steigler Sándor, az eseményt szervező Szivárvány Misszió Alapítvány elnöke “biztonságos felvonulást” kívánt az egybegyűlteknek. A felvonuláson több közéleti személyiség és politikus is megjelent, köztük Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és felesége, az MSZP és a Lehet Más a Politika több parlamenti képviselője, valamint Kőszeg Ferenc, a Magyar Helsinki Bizottság volt elnöke.

Gyurcsány is a melegekkel vonult 1
Gyurcsány láttán kiabált

Amikor a szocialista politikusok biztonsági emberek gyűrűjében a melegfelvonulás gyülekezőhelyére, a Hősök terére megérkeztek, Gyurcsány Ferenc láttán a kordonon kívül többen, akik árpádsávos zászlót ábrázoló pólót viseltek, azt kiabálták: “hazaáruló”.

A szervezők a rendőrségre hivatkozva az MTI-vel azt közölték, hogy a résztvevők száma nem haladja meg az ezret. Az MTI helyszíni tudósítóinak becslése szerint több száz ember vett részt a meleg méltóság menetén.

A kisföldalatti a Hősök terétől az Oktogonig nem állt meg.

Gyurcsány is a melegekkel vonult 1

Olvasói sztorik