Belföld

Kétszázmilliárd előleget kér az EU-tól a kormány

Az árvíz miatti károkat kívánja így enyhíteni a Vidékfejlesztési Minisztérium.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) benyújtotta az EU bizottságához az egységes területalapú támogatás (SAPS), valamint a különleges tejtámogatás előlegfizetésére vonatkozó beadványát – közölte a minisztérium pénteken az MTI-vel.

A kormány azt kéri, hogy az unió a jövő évi agrártámogatások 80 százalékát – mintegy 200 milliárd forintot – előlegként még ebben az évben fizessen ki a vihar okozta belvíz-, illetve árvízkárokra való tekintettel.

A minisztérium arra hivatkozik, hogy a SAPS kifizetések december 1-jén kezdődhetnek, ám indokolt esetben a bizottság előlegfizetési lehetőséget adhat egy adott tagállamnak a teljes összeg 50-80 százalékáig.

A bizottság felhatalmazása alapján ebben az esetben október 16-tól lehet indítani az előlegfizetést.

A VM, az extrém időjárás okozta károkra tekintettel kérte a bizottságtól, hogy a teljes SAPS nemzeti keret 80 százalékáig fizessen előleget a gazdálkodóknak az október 16-tól december 1-ig terjedő időszakban.

Az árvíz- és belvízkárok miatt eddig 19 ezer ügyfél, a SAPS igénylők 10,2 százaléka jelentett vis maior eseményt, amely 440 ezer hektár területet érint. Az előleg összege maximum 137 euró lehet hektáronként.

Ugyanebben a beadványban a VM kezdeményezte, hogy a tejtermelőknek is lehessen előleget fizetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik