Belföld

Javaslatdömping: több mint félezer indítvány 50 nap alatt

Talán meglepő, de ez nem sokkal több, mint a korábbi parlamenti ciklusok idején.

Az első Fidesz-kormány alatt 24, a második alatt 578 önálló indítványt nyújtottak be az Országgyűlés elé a kormányzás első 50 napjában; az idei szám azonban nem magasabb jelentősen a 2002-es és 2006-os kormányzati ciklus első félszáz napjában benyújtott hasonló dokumentumok mennyiségénél – áll a Policy Agenda elemző cég pénteken az MTI-hez eljuttatott összegzésében.

Mint írták, az indítványok között szerepelnek törvényjavaslatok, országgyűlés határozati javaslatok, interpellációk, kérdések, jelentések. 2002-ben 569, míg 2006-ban 488 kezdeményezés került az Országgyűlés asztalára. Most az első ötven napban összesen 80 törvényjavaslatot nyújtottak be.

Megállapították, hogy a korábbi ciklusok gyakorlatától eltérően a kormányból a kormányzó frakcióba “tolódott át a törvényhozás, mivel ez lehetőséget adott számukra a törvényhozási munka felgyorsítására”. Normál esetben ugyanis – mutattak rá – egyeztetési kötelezettsége van a kormánynak, amely hetekkel meghosszabbíthatja az egyes javaslatok elfogadását.

A Policy Agenda kiemelte: törvényalkotási szempontból a kormány munkája eddig alig értékelhető, hiszen a kormánypártok eddig négyszer annyi törvényt nyújtottak be a parlamentnek, mint a kormány. Ugyanakkor az egyeztetésben “eddig nem jeleskedett a kormányzó erő, döntéseikről az érintettek többnyire a sajtóból értesülhetnek”.

Meglepőnek nevezték, hogy a legnagyobb ellenzéki pártfrakcióval rendelkező MSZP “csupán öt törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek”. A Jobbik tíz törvényjavaslatot nyújtott be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik