Belföld

Demszky is otthagyta az SZDSZ-t

Demszky Gábor már nem tagja az SZDSZ-nek, ezt a főpolgármester maga mondta. A dalai lámát viszont Budapest díszpolgárának javasolja.

Demszky Gábor főpolgármester várhatóan szeptemberben fogadja a dalai lámát, és egyben javasolja majd Budapest díszpolgári címére.

A főváros főpolgármestere egy szerdai sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Tibetet Segítő Társaság kezdeményezésére szeptemberben fogadni kívánja a dalai lámát, aki – mint mondta – rendkívül sokat tett a világ egyik legveszélyeztettebb népcsoportja fennmaradásáért és Tibet autonómiájáért.

Elmondta, a dalai láma ősszel európai körútra indul; ekkor látnák Budapesten is vendégül a tibeti vezetőt.
Ezzel pótolni akarnak olyan gesztust – tette hozzá -, amelyet az állam nem tud megtenni. Demszky Gábor ezzel arra utalt, hogy Kína továbbra sem akar hallani a tibeti autonóm tartomány tényleges autonómiájáról, ezért a kapcsolatfelvétel a száműzetésben élő dalai lámával kényes kérdésnek számít a Kínával jó viszonyt fenntartó államoknak.

Kilépett

A főpolgármester közölte, hogy a legutóbbi tagrevíziónál nem erősítette meg a párttagságát, így már nem tagja az SZDSZ-nek. Úgy fogalmazott, a párt “önfelszámolási folyamatában” nem kíván részt venni.

Demszky Gábor – saját honlapján olvasható önéletrajza szerint – 1988-ban alapító tagja lett a Szabad Kezdeményezések Hálózatának, majd a Szabad Demokraták Szövetségének, az SZDSZ-nek.

1990. október 31-én a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén Budapest főpolgármesterévé választották, azóta, húsz éve Demszky Gábor vezeti a fővárost.

Volt elnök is

2000 decemberétől 2001 júniusáig az SZDSZ elnöke volt.
A párt tagjainak eredetileg május 25-ig kellett írásban nyilatkozniuk arról, hogy megerősítik-e tagságukat, ezt a határidőt június 11-ig meghosszabbították.

Az SZDSZ június 26-án tartotta tisztújító küldöttgyűlését, ezen úgy döntöttek, hogy a távozó Retkes Attila helyére nem választanak új elnököt, hanem egy öttagú ügyvivői testület vezeti a pártot a jövőben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik