Belföld

Réthelyi: súlyosan félresiklott az egészségügyi reform

Az előző kormány elhibázott lépéseinek korrekcióját szolgálja az egészségügyi tárgyú törvények módosítása - mondta a nemzeti erőforrás miniszter, éjjel az Országgyűlésben.

A miniszter az egyes egészségügyi és szociális tárgyú törvények módosításáról szóló javaslat expozéjában kifejtette: a Gyurcsány-kormány liberális reformkísérlete “súlyosan félresiklott”, s most azokat a legsürgetőbb módosításokat végzik el, amelyek a betegek érdekeinek érvényesítését, az ágazati hatékonyság növelését és a bürokrácia csökkentését szolgálják.

Az indítvány megszüntetné az Egészségbiztosítási Felügyeletet, mivel szerepköre Réthelyi Miklós szerint feleslegessé vált. Mint mondta, a felügyelet a több biztosítós egészségügyi modell kulcsszereplője lett volna.

A miniszter elmondta, hogy a felügyelet jogkörei közül megmarad és az “ágazatban már bizonyított” szervekhez kerül az egészségbiztosítási szolgáltatást igénybe vevők jogainak védelme, illetve több közzétételi feladat is. A felügyeletnek az egészségügyi szolgáltatók által vezetett várólistákkal kapcsolatos teendőit például az egészségbiztosítóhoz utalnák.

Ugyanakkor a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök társadalombiztosítási támogatásba történő befogadása elleni fellebbezés lehetősége megszűnik, a döntés ellen a jövőben bírósági felülvizsgálatnak lesz helye – ismertette Réthelyi Miklós.

A gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló törvény módosítása kapcsán a miniszter emlékeztetett, hogy a 2007 elején hatályba lépett új gyógyszertár-alapítási szabályrendszer bevezetésével a patikaalapítás könnyebbé vált. Hozzátette, a Fidesz-KDNP már akkor világossá tette, hogy nem ért egyet a patikaliberalizációval, és amint lehetősége lesz, kezdeményezi a szabályozás módosítását.

Kijelentette, hogy az elmúlt években főleg a nagyvárosokban, és nem a kistelepüléseken jöttek létre gyógyszertárak, így az előbbiekben kapacitástöbblet alakult ki, a gyógyszertárak készletezési problémákkal küzdenek, több száz patika évek óta veszteségesen működik. Arra is kitért, hogy a gyógyszerpiacon dominánssá váltak a kereskedelemben alkalmazott forgalomnövelő technikák, noha “a gyógyszerek többletfogyasztása nem kívánatos”.

A szociális tárgyú törvények módosításáról szólva a miniszter a tervezett intézkedések között említette, hogy az elmúlt hónapok katasztrófái miatt fedél nélkül maradtak házainak újjáépítésébe közcélú munkavégzés keretében bevonhatók lennének a településen élő munkanélküliek.

A törvényjavaslat elfogadásával a házi segítségnyújtás rendszerébe és az idősotthoni ellátásba való bekerülés szabályai egyszerűbbé, az ehhez szükséges idő rövidebbé válik, mivel a gondozási szükségletvizsgálatokat az intézményvezetők hatáskörbe utalják – hangsúlyozta Réthelyi Miklós.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik