Belföld

Lázár szerint az oroszok még mindig a spájzban vannak

Lázár szerint a mai vezetők felelőssége, hogy az orosz-magyar viszonyt milyen irányba terelik.

A magyar kormány nyolc éven át “kiszolgálta” az orosz érdekeket, a jelenlegi magyar vezetők felelőssége, hogy ezután milyen irányba viszik tovább a magyar-orosz kapcsolatokat – mondta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője egy keddi budapesti könyvbemutatón. A fideszes politikus úgy fogalmazott, hogy az orosz külpolitikai és gazdasági érdekek diktálták a magyarországi történéseket Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt. Az elmúlt években az volt a cél, hogy Magyarország Oroszország közép-európai “hídfőállása” legyen – tette hozzá a frakcióvezető Gereben Ágnes, Az orosz kapcsolat című könyvének bemutatóján.

Lázár János szerint a közelmúlt egyik legfontosabb külpolitikai öröksége “az orosz-magyar gazdasági oligarchikus kapcsolatrendszer, amely az elmúlt nyolc esztendőben kialakult”.

A mai vezetők felelőssége, hogy ezt a viszonyt milyen irányba terelik – mondta a frakcióvezető -, hozzátéve, Magyarország túlzottan kiszolgáltatott, mert energiaszükségletének 80-90 százaléka keletről érkezik, ami “kényszerpályára állítja a magyar gazdaságpolitikát”. Az Oroszországhoz fűződő viszony egyúttal értékválasztást is jelent – mutatott rá. A kapcsolat gazdaságilag, stratégiailag előnyös lehet – mondta – ugyanakkor, mint fogalmazott – “Keletről sok minden jöhet, de demokrácia és szabadságjogok biztosan nem”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik