Belföld

Módosítaná az adótörvényt a KDNP

Az általános forgalmi adóról szóló törvény módosítását kezdeményezi javaslatában a kereszténydemokrata Vejkey Imre.

A közcélú adományok utáni áfa-fizetési kötelezettség megszüntetését és a külföldről származó pénzbeli segélyek után a le nem vonható áfa visszatérítése lehetőségének megteremtését kezdeményezi az általános forgalmi adóról szóló törvény módosítására vonatkozó javaslatában a kereszténydemokrata Vejkey Imre.

A hétfőn az Országgyűlésnek benyújtott indítvány indoklásában a kereszténydemokrata politikus kifejti: az egyházak, a karitatív és egyéb civil szervezetek szociális, a társadalom legrászorultabbjainak megélhetését a mindennapokban segítő tevékenységének egyik alappillérét jelentik a különböző adományok, illetve a projektek megvalósításához, a szociális, az egészségügyi, a nevelési, az oktatási, a kulturális, a hitéleti, a környezetvédelmi, a terület- és településfejlesztési feladatok ellátásához nyújtott külföldi adományok.

Az ilyen felajánlásokat, a hiányos állami szociális támogatást pótló, segítő szándékot, a közösség felé irányuló szolgálatot az államnak is támogatnia kell.
A kormánypárti politikus indítványában rámutat: korábban a közcélú adomány nem tartozott az áfa-törvény szerinti termékértékesítés körébe, így nem keletkeztetett áfa-fizetési kötelezettséget sem. Az új áfa-törvény azonban megváltoztatta ezt a szabályozást és a közcélú adományokat is az áfa-körbe sorolta.

A külföldi adományok utáni eseti áfa-visszaigénylés lehetőségét hosszú idő után minden átmeneti rendelkezés nélkül az új áfa törvény megszüntette – olvasható a dokumentumban.
Vejkey Imre szerint ugyanakkor az államnak alapvető érdeke, hogy támogassa azt, aki önzetlenül jót tesz, aki szolgálatot vállal a kiszolgáltatott, rászoruló emberek érdekében. E támogatás egyik természetes lehetősége, hogy az állam ne korlátozza az adományozást, ne adóztassa meg az adományokat – indokol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik