Belföld

Közintézményeket újitanának fel a tűzijátékpénzből

A megspórolt összeg körülbelül 100-150 millió forint körül lesz.

Az árvízben megrongálódott közintézmények felújítására fordítja majd várhatóan a kormány azt a pénzt, amelyet az augusztus 20-i ünnepségek, így a tűzijáték “visszafogott” költségvetésével takarít meg. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár erről azután nyilatkozott az MTI-nek, hogy hétfő délelőtt Nagy Anna kormányszóvivővel az árvíz sújtotta, Borsod megyei Felsőzsolcán tájékozódott.

Kovács Zoltán emlékeztetett, a kabinet múlt heti ülésén döntött arról, hogy lesz ugyan tűzijáték augusztus 20-án a fővárosban, de az jóval szerényebb lesz az eddig megszokottaknál. Az ünnepségen, illetve a tűzijátékon megspórolt összeg várhatóan 100-150 millió forint körül lesz, amely “igaz, hogy csepp a tengerben”, de szimbolikus értelemben mindenképpen szükség van arra, hogy ez a pénz “konkrétan megjelenjen” egyes épületek, intézmények felújításánál – hangsúlyozta.

Az államtitkár elmondta, ezzel összefüggésben meglátogatnak több, árvíz által sújtott települést, és kijelölnek olyan intézményeket, amelyek ebből az összegből részesülnek majd. Hétfőn először Felsőzsolcán jártak a kormányszóvivővel, ahol egy idősek napközi otthonát és egy családsegítő központot látogattak meg. Ezt követően Komlóskára utaztak.

A Facebook közösségi portálon a közelmúltban indult az a kezdeményezés, amely azt javasolta, hogy az ünnepi tűzijátékra szánt közpénzt fordítsák az árvíz miatt bajban lévők megsegítésére. A kezdeményezésnek már több mint 250 ezer támogatója van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik