Belföld

Két bezárt börtönt nyitnának újra

450-nel növelné a férőhelyek számát a kormány.
Kapcsolódó cikkek

A solti büntetés-végrehajtási intézet tavaly bezárt két körletét és a gyorskocsi utcai büntetés-végrehajtási intézetet is újranyitná a kormány – mondta Felkai László, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára hétfőn, az Országgyűlés rendészeti bizottságának ülésén, amelyen a testület általános vitára alkalmasnak találta a közbiztonság javítása érdekében szükséges egyes törvénymódosításokról szóló javaslatot.

Az ülésen a közigazgatási államtitkár hangsúlyozta: ha szükséges, még további intézményeket nyitnak meg. A most tervezett intézkedésekkel – a solti körletek és a gyorskocsi utcai intézmény újranyitásával – 450-el növelnék a férőhelyek számát. Kitért arra is, hogy a megnyitandó intézmény, illetve körletek nem azért lettek bezárva, mert olyan állapotban vannak, hogy emberi tartózkodásra alkalmatlanok, hanem financiális gondok miatt döntöttek így. Hozzátette: az újranyitás épp ezért nem jár nagy költséggel.

A közbiztonság javítását célzó módosító csomaggal összefüggésben Felkai László bevezetőjében azt mondta: egy olyan javaslat fekszik a parlament előtt, amely egy káros társadalmi jelenséget társadalmi összefogással kíván felszámolni.

Az ülésen több ellenzéki képviselő is bírálta, hogy a pénteken benyújtott javaslat megvitatására nem jut kellő idő, általános vitáját már hétfőn lefolytatják. Többen kérdésként fogalmazták meg, volt-e többek között közigazgatási egyeztetésen a tervezet.

Ezzel kapcsolatban Felkai László azt mondta: volt egyeztetés, a tervezetet a kormány is megtárgyalta, továbbá a Legfelsőbb Bíróság elnökétől is kaptak írásos véleményt róla. Kormánypárti képviselők a bizottság ülésén azt hangsúlyozták, hogy a közbiztonság javítása érdekében azonnali lépések szükségesek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik