Belföld

Ismét lehetne buktatni alsó tagozaton

Visszaállíthatja a buktatás lehetőségét az alsó tagozaton ma az Országgyűlés, amely emellett törvényben rögzítheti az új polgári törvénykönyv (Ptk.) hatályba nem lépését, és dönthet a médiacsomag egyik eleméről.

Ma szavaznak a közoktatásról szóló törvény módosításáról, amely már szeptembertől visszaállítaná a buktatás lehetőségét az általános iskola második osztályának végétől. A végleges javaslat ugyanakkor az iskolára bízza, hogy osztályozza vagy szövegesen értékeli a tanulók teljesítményét.

Elfogadhatják a Ptk.-ról szóló törvény hatályba nem lépéséről, valamint az ezzel összefüggő törvénymódosításokat. Ennek indoklása szerint az Alkotmánybíróság megsemmisítette ugyan az új Ptk. hatálybalépéséről szóló rendelkezéseket, a jogbiztonság, illetve a jogpolitikai célok világossá tétele érdekében azonban indokolt, hogy törvény mondja ki az új Ptk. hatályba nem lépését.

Határoznak a fideszes Cser-Palkovics András és Rogán Antal által benyújtott, a médiát és a hírközlést szabályozó egyes törvények módosításáról. A médiacsomag részét képező előterjesztés értelmében a Nemzeti Hírközlési Hatóság és Országos Rádió és Televízió Testület összevonásával létrejön a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, amely autonóm államigazgatási szerv, elnökét a miniszterelnök nevezi ki 9 évre.

Döntés lesz a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény módosításáról, amely szerint a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökhelyetteseinek kinevezése nem 6 évre szól, mint eddig.

Zárószavazás lesz az érettségi vizsga és a felsőoktatási intézménybe való felvétel egyes szabályainak módosításáról, amely szerint a kormány rendeletben határozza meg, hogy a felsőoktatási intézménybe történő felvételhez mely vizsgatárgyból kell emelt szintű érettségi vizsgát tenni.
Zárószavazás tartanak az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvényjavaslatról. Az indoklás szerint az április 1-jén hatályba lépett szabályok rendkívül megnehezítik a foglalkoztatást, elsősorban a mezőgazdasági ágazatban. A javaslat célja, hogy életszerűbb, alkalmazhatóbb szabályokat fogalmazzon meg.

Az alkotmánymódosítás többek között különadó kiszabását tenné lehetővé az állami vagyonnal gazdálkodó, illetve az állam többségi tulajdonában vagy irányítása alatt álló szervezetek jó erkölcsbe ütköző jövedelmeire. A módosítás többek között 30-ról 50 ezer forintra növeli az önkormányzat által kiszabható pénzbírság összegét, és lehetővé teszi a fiatalkorúak – eddig tiltott – elzárását is szabálysértés miatt.

Hetente legalább öt testnevelés órát kellene tartani az általános iskola mind a nyolc évfolyamán a 2014-2015-ös tanévtől, ha a Ház elfogadja a sporttal összefüggő egyes törvények módosítását, amely megszüntetné a Nemzeti Sporttanácsot is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik