Belföld

Matolcsy miatt jogot sérthetnek a bankok

Több bank felfüggesztette a devizaalapú hitelezést. A Bankszövetséget is meglepte a bejelentés.

Tegnaptól nem lehet jelzálogjogot bejegyezni devizaalapú hitelekre – jelentette be Matolcsy György, mire a bankok egy része fel is függesztette az új, jelzálog alapú devizahitel igénylések befogadását. Ez azonban jogsértő lehet.

A Bankszövetség vezető tanácsadója a közrádióban a pénzintézetek tanácstalanságot azzal magyarázta, hogy őket senki nem kereste meg hivatalosan, szakmai egyeztetés nem folyt, ha volt is jogszabály-előkészítés, a szervezet abban nem vett részt.

A július 1-jei “határnapról” csak a miniszter miniszter bejelentéséből értesültek – mondta Müller János. Szerinte a bankok kötelesek jogkövető magatartást tanúsítani, ma még a rájuk vonatkozó érvényes hitelezési szabályok szerint kell eljárniuk.

Vörös Imre alkotmányjogász tegnap azt mondta, ha a jogszabály visszamenőleg lép hatályba, az alkotmányellenes lehet. Az Alkotmánybíróság töretlen gyakorlata, hogy a címzettek előre tudják igazítani magatartásukat a jog előírásaihoz – mondta a szakember.

Az egyébként általános jogi vélekedés, hogy a kormány visszamenőleges hatállyal már nem tilthatja meg a devizahitelekhez kapcsolódó jelzálogbejegyzéseket. A tulajdonviszonyokat, a magán- és jogi személyek vagyoni viszonyainak szabályozását törvényben kell meghatározni.

A jogszabály a kihirdetését megelőző időre nem állapíthat meg kötelezettséget és nem nyilváníthat valamely magatartást jogellenesnek. A hatálybalépés időpontját pedig úgy kell meghatározni, hogy kellő idő maradjon a felkészülésre.

Ez különösen fontos lehet, mivel számos olyan eset fordulhat elő, amikor a hitelkérelem már beérkezett a bankhoz vagy a hiteldöntés is megtörtént, ám a földhivatali bejegyzés csúszik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik