Belföld

MSZP: a kormány az oligarcháknak oszt

Az MSZP szerint az Orbán-kormány által tervezett „brutális, több mint 300 milliárd forintos megszorítás” nem a hiánycél teljesítéséhez, hanem „az oligarchákat gazdagító” adótervek megvalósításához kell.

Burány Sándor, a párt országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, hogy a kabinet eddigi gazdaságpolitikáját elsősorban a „zagyva, helyenként ostoba beszéd” jellemzi, amely kockára tette a devizahitelesek adósságainak törlesztését. Az Orbán-kormány szerdán „fölösleges kerülők” után jutott el oda, ahol az ország a kormányváltás idején is tartott, vagyis a 3,8 százalékos költségvetési hiánycél ismételt „kőbe véséséhez”.

A szocialisták szerint a bankszférára kivetett 200 milliárd forintos adót a béreket terhelő járulékok csökkentésére kellett volna fordítani, amivel növelhető lenne a gazdaság, azon belül is a kisvállalkozások versenyképessége – mondta képviselő. A politikus a kormány által tervezett adóváltoztatásokat bírálva úgy értékelte, hogy a bejelentett társaságiadó-kedvezménnyel a kisvállalkozások legfeljebb egyharmadának csökkenhetnek a terhei, míg a személyi jövedelemadó (szja) átalakításával „a kisembereket sarcolják meg, és két kézzel adnak az oligarcháknak”.
Ezt mutatja, hogy a Fidesz az úgynevezett kisadók között meg kívánja szüntetni a luxus autók, jachtok, valamint magánrepülők és magánhelikopterek adóját – indokolt. Burány Sándor további példaként említette, hogy a változtatások életbe léptetése után egy havonta 100 ezer forintot kereső dajka fizetése havonta 14 ezer forinttal csökken, míg egy havonta 220 ezer forintos fizetéssel rendelkező pedagógus 10 660 forinttal vihet haza kevesebbet.

Eközben az államtitkároknak 140 ezer forinttal, míg a 2 millió forintot kereső állami vezetőnek több mint 340 ezer forinttal nő a havi jövedelmük – jegyezte meg a politikus. Aláhúzta: elvárja, hogy a hitelintézetek ne terheljék át az ügyfelekre a bankadó költségeit, ennek elérését azonban a kormánynak kell biztosítania.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik