Belföld

Magyarország Róma mellé állt a “feszület-ügyben”

Semjén szerint a kereszt nem csak vallási szimbólum.

Magyarország is csatlakozik azon államokhoz, amelyek kiálltak Olaszország mellett a feszületek elhelyezése ügyében. A strasbourgi bíróság tavaly elmarasztalta Olaszországot, megállapította, hogy az iskolában elhelyezett kereszt sérti a szülők és gyermekeik jogait. Az Emberi Jogok Európai Bíróságánál Róma tegnap a bírósági tiltás megváltoztatását kérelmezte.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy Magyarország Olaszországot támogató álláspontjáról kormányhatározat született. Az Orbán-kormány szerint a kereszt nem csak vallási szimbólum, számos népnek az identitásához, kulturális-nemzeti önazonosságához tartozik.

A KDNP elnöke a strasbourgi ítéletet abszurdnak nevezte, azt mondta, éppen a bíróság döntése az, amely diszkriminatív, számos európai egyezménybe ütközik, ráadásul nemzeti kultúrákat és hagyományokat vesz semmibe.

Az emberi jogi bíróság tavaly novemberi döntése hatalmas vihart kavart az olasz közvéleményben, s ha jogerőssé válik, precedensként szolgálhat majd az Európa Tanács 47 országában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik