Belföld

Titkos szavazással választanak államfőt – az LMP kivételével

A Lehet Más a Politika képviselői nem vették fel a szavazólapot.

A képviselőknek a szavazatok leadására és a voksok értékelésére 80 perces szünetet rendelt el az elnöklő Lezsák Sándor. A titkos szavazáson az első fordulóban az lehet államfő a két jelölt – a szocialisták által támogatott Balogh András, illetve a Fidesz-KDNP jelöltje, Schmitt Pál közül -, aki megkapja a képviselők kétharmadának, azaz legalább 258 képviselőnek a támogatását.

A Lehet Más a Politika (LMP) parlamenti frakciójának tagjai az államfőválasztáson nem vették fel a szavazólapot, mert a párt sem Balogh András, sem pedig Schmitt Pál köztársaságielnök-jelöltet nem tartja megfelelőnek a pozícióra – mondta a párt frakcióvezetője.

“A köztársasági elnök személyének egy világos cezúrát kell kifejeznie a jogállami és a nem jogállami rendszer között” – közölte Schiffer András, aki Schmitt Pál államfőjelölt azon kijelentésére, miszerint a nép a szuverén hatalmát átruházta egyetlen pártszövetségre, azt felelte: a nép parlamenti képviselőkre ruházza át a hatalmát és nem egyetlen pártszövetségre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik