Belföld

Az önkormányzatok fele nem tudja ellátni feladatait

A polgármesterek szerint fontos olyan pályázati források biztosítása, amelyek lehetővé teszik a növekvő üzemeltetési költségek jelentős csökkentését.

Szükség van az önkormányzati rendszer áttekintésére, a finanszírozás újragondolására, ez lehet az önkormányzatok stabilitásának az alapja – állapították meg a Magyar Polgármesterek VIII. Világtalálkozójának résztvevői Gödöllőn tartott kétnapos tanácskozásuk hétfői zárónyilatkozatában. A közös állásfoglalásban leszögezték, hogy az állam által előírt kötelező feladatok finanszírozásában az állam szerepvállalása – a 2009-ben elvont 120 milliárd forint következtében is – nagy mértékben csökkent. Emiatt a közfeladatok ellátásának a feltételei romlottak. Mindezek következtében az önkormányzatok fele önhibáján kívül, kiegészítő állami forrás nélkül nem tudja a kötelező feladatait ellátni.

A nyilatkozat szerint fontos olyan pályázati források biztosítása, amelyek lehetővé teszik a növekvő üzemeltetési költségek jelentős csökkentését, az energiatakarékosságot, a megújuló energia alkalmazását. Alapvetően fontosnak nevezték a dokumentumban a túlbürokratizált közbeszerzési eljárás átalakítását és a versenyhivatal szerepének erősítését a közbeszerzési eljárásoknál tapasztalható korrupciós jelenségek visszaszorítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik