Belföld

Súlyos vád: “szabotálja a MÁV a kormány döntését”

Egy civil közlekedési egyesület szabotálással vádolta meg a MÁV vezetését.

A Vitézy Dávid vezette VEKE nevű civil egyesület szerint a MÁV a kormányzat döntését elszabotálva a július elején megnyíló vasúti mellékvonalakon csak napi 4 vonatpárt kíván közlekedtetni. Ez néhol még a korábbi, elégtelen, a vonal bezárásához vezető rossz menetrendeknél is szűkebb kínálatot biztosít, ráadásul a fővonalakhoz való kedvezőtlen csatlakozások sem javulnának.

A VEKE közleménye szerint az egyesületük örömmel látja, hogy a korábbi trendekkel ellentétben a közlekedéspolitika új alkotóinak szándéka ezúttal az, hogy a korábban megcsonkolt hálózat legszükségesebb és életképes elemeit ésszerűen visszaállítsák. Sok esetben a vasútvonalak azért kerültek a bezárás sorsára, mert nem megfelelő módon, elhibázott menetrendekkel, utasellenes szolgáltatási színvonal mellett üzemeltették azokat, így a potenciális utasok jó része meg sem jelent, vagy elpártolt e vonalakról.

A civil közlekedési szervezet szerint azonban a MÁV el akarja szabotálni a megnyitandó mellékvonalak sikeres üzemét és lényegében a Kormány döntését kívánja komolytalanná tenni azáltal, hogy a korábbinál is szűkebb kínálattal szolgálná ki ezen vonalakat. Egy ilyen menetrend az új kormány lejáratásán és a döntés komolyságának, hitelének teljes aláásásán túl másra nem alkalmas. Több, most újranyíló vonalon jóval több vonatpár közlekedett, s a menetrendek még így sem voltak elég jók; mit várhatunk akkor, ha még a korábbi állapothoz képest is rosszabb szolgáltatással elégszünk meg? – áll a VEKE közleményében. Hozzáteszik: ha a kínálat elégtelen lesz, és az utasok elmaradnak, az a mellékvonalak újranyitásának ügyét lejáratja, és látszólag a vasút ellenségeinek véleményét igazolja majd.

A VEKE azért készített a megnyíló vonalakra részletes menetrendet, mert szeretnék bebizonyítani: rövid idő alatt, a jelenlegi pályaállapotok és fővonali járatstruktúra mellett is készíthető színvonalas menetrend, és a minisztérium nem szorul rá a néhány hónapja még a vasút leépítése mellett érvelő MÁV-vezetők kétséges szándékú, kínálatszűkítést célzó menetrendi tanácsaira – zárul a VEKE közleménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik