Belföld

Lendvai: vissza a feladóhoz a médiacsomagot!

Az MSZP a Fidesz által megindított médiapuccs azonnali leállítását követeli.

Az MSZP távozó elnöke a sajtószabadságot és a közszolgálati média pártatlanságát fenyegető jogszabályokat “„szájkosár-törvényeknek” nevezte közleményében, azok visszavonását, illetve a szavazások elhalasztását követelte.

Szerinte a törvénycsomag egy részét a Fidesz azért akarja szeptemberben megszavazni, mert akkor már nem kell tartania egy olyan államfőtől, aki élne vétójogával. A „szájkosár-törvények” szelleme, lényeges tartalmi elemei ellen immár az Európai Újságíró Szövetség is tiltakozott.

Az Európai Újságíró Szövetség főtitkára szerint „a tervezet nem felel meg a pluralizmus és a sokféleség európai normáinak”. A brüsszeli szervezet szerint a jogszabályok korlátozzák és „keretek közé szorítják a szólásszabadságot”, az órát azokra az időkre állítanák vissza, amikor Magyarország egy másik rendszerben élt.

Az MSZP arra hívja fel a kormánypárti többséget, hogy halasszák el a hétfői végszavazást, vonják vissza átdolgozásra és alapos szakmai egyeztetésre a “közmédiumokat leigázó törvényjavaslatokat, és ezzel párhuzamosan vonják vissza a médiatartalmakat megregulázó, a kereskedelmi média és az internet világát korlátozó, szeptemberi szavazásra szánt tervezetet is.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik