Belföld

Hende: “a haza biztonsága mindenek feletti”

A honvédelmi minisztérium nem döntött a NATO-lokátor helyszínéről.

A Honvédelmi Minisztériumban még sem döntés, sem javaslat nem született arról, hol legyen a korábban a Zengőre, illetve a Tubesre tervezett NATO-lokátor. A tárcavezető a Magyar Televízió reggeli műsorában azt mondta, egyelőre vizsgálják a lehetséges helyszíneket.

Hende Csaba szerint a legjobb megoldás az első tervezett helyszín, a Zengő lett volna, mert a többi helyszínről nem teljes a lefedettség, szükség lenne “réskitöltő század” fenntartására. Mint mondta: a Szlovéniába telepítés mellett is vannak érvek, ellenérvek, de erről sincs döntés.

A minisztérium rövid időn belül kialakítja álláspontját – tette hozzá. A miniszter szerint az új helyszín kijelölésénél több egymással versengő szempont van, így a környezetvédelem is, “de a haza biztonsága mindenek feletti”.

Korábban a Népszava írt arról, hogy a Tubes és a Zengő között, Hármashegyen építenék meg a radart. Az MTI által megkérdezett civil mozgalmak és a pécsi MSZP nem támogatja a szóba jött új helyszínt, amely a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet, a NATURA 2000 ökoháló része.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik