Belföld

Szócska nem hisz a kórházi adósságokról szóló számoknak

Az egészségügyi államtitkár szerint a fenntarthatóság peremére sodródott az ellátó rendszer.

A parlamenti szakbizottság előtt beszélt először Szócska Miklós pénzről. Azt mondta, számításai alapján jelenleg a GDP 4,3 százalékát költjük az egészségügyre, miközben a visegrádi négyek átlaga 6 százalék. Az államtitkár célja, hogy záros határidőn belül elérjük ezt a hat százalékot.

Szócska Miklós közölte, újra kell gondolni az egész kórházrendszert, már dolgoznak a struktúra átalakításán. A részletekről nem beszélt, de az biztos, hogy meg akarják erősíteni a háziorvosi ellátást és a járóbeteg-ellátást, és ezzel levennének némi terhet a kórházak válláról.

Kiderült az is, hogy nem lehet pontosan tudni, mennyire vannak rossz helyzetben a kórházak. Szócska Miklós “pókerparti szerű” blöffölésnek nevezte a különböző szakértők becsléseit. A hiány a minisztérium adatai szerint 22 milliárd, de ebben mindössze 33 kórház adata szerepel.

A kormány felfüggeszti a minimum feltételekről szóló rendelet életbe léptetését. Ez írta volna elő, hogy egy kórháznak hány eszközzel, orvossal, nővérrel kell rendelkeznie a biztonságos betegellátáshoz. Az új egészségügyi vezetők szerint ez most betarthatatlan lenne.

Közben az egészségügyet is felügyelő miniszter, Réthelyi Miklós a szakmai kamaráknak azt ígérte, ismét bevezetik a kötelező kamarai tagságot. Ez a betegeknek is fontos lehet, mert így az etikai bizottságok újra érdemi munkát végezhetnének.

A kamarák egyébként azt is szeretnék, ha ismét ők tarthatnák nyilván a működési engedélyeket. Ezt információink szerint nem biztos, hogy megkapják, a kormány ugyanis először rendet szeretne tenni ezen a területen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik