Belföld

Diplomáciai kar + hatalmi gyorsított eljárás

Martonyi "48 órán belül" hazarendeli azt, aki beszél a sajtónak.

A Népszabadság értesülései szerint egy éven belül újabb 20-25 helyen lehet csere a magyar külképviseleteken azon a 15 poszton kívül, ahol Martonyi János tegnapi bejelentése szerint már július végéig lebonyolódik a váltás.

A lap úgy tudja, hogy a bejelentett 15 fős listán Udvardi Iván hágai nagykövet, Bársony András kijevi misszióvezető, Hajdu András helsinki, Peisch Sándor berlini, Gecse Attila lisszaboni, Horváth István bécsi, Nikicser László párizsi, Vastagh Pál ottawai, Boros Jenő bakui, valamint Balassa János vatikáni nagykövet neve is szerepel.

Ők szinte valamennyien kitöltötték már a szokásos kiküldetési időt. Távozni kényszerül Merényi Miklós római nagykövet, aki még három évet sem töltött állomáshelyén, valamint Torzsa István frissen kinevezett jekatyerinburgi főkonzul is.

A Népszabadság meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta: a külügyi tárca a visszahíváskor az érintettek értésére adta, ha sajtónyilatkozatot tennének hazarendelésük kapcsán, a döntés nem hat hét múlva, hanem 48 órán belül lép érvénybe.

A lap úgy tudja, hogy a mostaniakon kívül még 20-–25 helyen lesz idő előtt váltás, alapvetően politikai okokból. A legtöbb csere a kiemelt nagyköveti posztokon, valamint a szomszédos országok misszióvezetői székeiben várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik