Belföld

Budapesten is százmilliós kárt okozott az eső

Az elmúlt hetek esőzései körülbelül 550 millió forintos kárt idéztek elő a Budapest környéki erdőkben - közölte az első összesítés eredményét a Pilisi Parkerdő Zrt. sajtóreferense.

Lomniczi Gergely ennek kapcsán elmondta, hogy egyelőre a turisták elől továbbra is zárva tartják a Rám szakadékot, a Holdvilág árkot, mert a felázott talaj és a kidőlő fák miatt veszélyes az ott tartózkodás.

A lezúdult csapadék nyomán az erdőkben egyébként szelíden csordogáló patakok az elmúlt időszakban kétszer is kiléptek medrükből, a vizek erdei utakat, hidakat rongáltak meg, néhány épületet is lakhatatlanná téve. Így Szentendre közelében a Bükkös, Pilisszentkeresztnél a Dera, Visegrád mellett az Apátkút patak idézett elő pusztítást.

Az elmosott erdei utak helyreállítása annál is sürgetőbb feladat, mert a viharok, a nedves, laza talaj miatt sok fa kidőlt, megnehezítve a favágók, erdei munkások járművel való közlekedését.

Amíg a viharkárok a fákban közel 50 millió forintnyi kárt okoztak, addig a 2000 hektárnyi fiatal ültetvénynek jót tett a sok eső. A bő csapadék következtében az értékes bükk, nyár, tölgy csemeték gyorsabban növekednek, erősebbek, ami által ellenállóbbak a gombabetegségeknek – jegyezte meg.

A sok csapadék az erdei élővilág számára kedvező, mert bő táplálékhoz jutnak az őzek szarvasok. Most egy ideig a Budai hegyek magasabb pontjaira sem kell szállítani a vadaknak vizet mondta a sajtóreferens.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik