Belföld

Nagy a tolongás a Jobbik alelnöki posztjaiért

Akár 15 új, és ezzel összesen 21 jelölt is indulhat a tisztségekért. Tavaly még csak 5-en próbálkoztak.

Szombaton tisztújító kongresszust tart a Jobbik – számolt be facebook-profilján Vona Gábor pártelnök. A politikus leírása alapján a radikális párt kétévente választ elnököt és alelnököket. Jelenleg egyedül Vona pályázik az elnöki posztra, ezért 2012-ig jó eséllyel újra betöltheti azt – immár harmadszor.

Nagy viszont a tolongás az alelnöki helyekért: Vona szerint ebből hat vár betöltésre, és az eddigi tisztviselők – Balczó Zoltán, Szegedi Csanád, Novák Előd, Murányi Levente, Gyüre Csaba és Sneider Tamás – mellett további 15-en jelöltetnék magukat, hogyha a szükséges ajánlásaik összegyűlnek.

A Jobbik szóvivője, Dúró Dóra a Hír24-nek küldött levelében azt írta, hogy az alelnöki tisztségekért a párt középvezetői közül indulnak többen, például megyei tisztségviselők vagy a kabinetek meghatározó emberei. A jelölési határidő szerda, ezután összesíti a Jobbik Országos Hivatala a beérkezett jelöléseket, és ezek arányát a kongresszuson fogják ismertetni – zárta sorait a szóvivő.

A Jobbik 2008-as, II. Tisztújító Kongresszusán még csak 4 alelnököt választott a szervezet. A mostani elnökségből akkor Novák Előd nem tudott elegendő szavazatot összegyűjteni a megválasztásához. Őt és Sneider Tamás, Heves megyei elnököt végül 2009. októberében, rendkívüli tisztújításon választották alelnökké a már meglévő elnökségi tagok mellé. Ezen a kongresszuson egyébként mindössze öten mérettették meg magukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik