Belföld

Tölgyessy a kádári ösztönökről és a Fidesz elnökjelöltjeiről

A hatalommegosztás elvei alapján csak a jelenlegi államfő, Sólyom László alkalmas a posztra.

A lehetséges köztársaságielnök-jelöltek közül csak Sólyom László credója világos – mondta Tölgyessy Péter. Szerinte még kérdéses, milyen embert látna szívesen a poszton Orbán Viktor, aki a nemzet egészének szimbolikus képviseletét jobbára magának igényli, így az államfőnek többnyire a hallgatás bölcsessége jutott előző miniszterelnöksége idején

Az MR1-Kossuth Rádióban politikai elemzőként jelentkező alkotmányjogász emlékeztetett rá, hogy 20 éve sok híve volt annak, hogy a részérdekeket ne a parlament és a kormány fogja egybe, hanem a Kádár János régi „nagyintegrátori” helyére lépő államfő. Ez sokban megfelelt volna a jó és igazságos vezetőben, nem intézményes hatalom-megosztásban bizó magyarok államszocializmusból hozott ösztöneinek.

Ebben a logikában a kormány feladata döntően a gondokkal terhelt gazdaság és a konfliktusos társadalompolitika ügyeinek vitele. A rendszerváltás idején sokan szerették volna a főhatalom centrumába a kormány helyett az államfőt is helyezni és ma is akadnak szép számmal, akik a parlamentarizmussal szakítva az elnöki berendezkedés felé vinnék az állam szerkezetét.

Tölgyessy utalt rá, hogy a Sólyom Lászlón kívül szóbahozott többi jelölt tiszteletreméltó, de a szuverén fellépésre feltehetőleg igényt sem formáló személyiség. Az elemző ugyanakkor úgy véli, az igazán jó jelöltnek olyan autonóm személyiségnek kell lennie, akit még támogatói sem mozgathatnak könnyedén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik