Belföld

Átírják az önkormányzati választást

Több, az őszi önkormányzati választással összefüggő új szabályról dönt hétfőn a parlament. A tervek szerint újra szavaz az Országgyűlés a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött kormánytisztviselői jogállásról szóló törvényről is.

Az őszi önkormányzati választásokat már az új választási eljárási szabályok szerint kell tartani, ha hétfőn megszavazza az Országgyűlés a fideszes képviselők választási eljárási törvényt módosító javaslatát.

Az új szabályok szerint a jelenlegi 72-ről 60 napra csökken a választási kampány. Rövidebb idő marad az ajánlószelvények gyűjtésére, a kampánycsendre is: az ajánlószelvények összegyűjtésére 9 napot ad a törvény, a kampánycsend pedig csak a választás napjára – vasárnapra – korlátozódna.
Ősztől a jelenleginél kisebb létszámú kisebbségi önkormányzatok jönnek létre: a parlament dönt a kisebbségi önkormányzati képviselők számának mérséklését javasló kereszténydemokrata indítványáról is.

Az iskolába járatáshoz köti a Fidesz a családi póték kifizetését: a parlament dönt a családok támogatásáról szóló törvény módosításáról is.

A fideszes javaslat szerint az ősszel induló új tanévtől, ha egy tanköteles korú gyermek egy tanévben ötven tanórát igazolatlanul hiányzik, akkor őt a jegyzőnek védelembe kell vennie, és el kell rendelnie, hogy függesszék fel a gyermek után járó családi pótlék teljes összegének kifizetését.
A javaslat két részre bontja a családi pótlékot: a nevelési ellátásra és az iskoláztatási támogatásra.

Az Országgyűlés zárószavazást tart a közoktatásról szóló, fideszes képviselők által benyújtott indítványról is: a fenntartó legkésőbb az intézkedés tervezett végrehajtása évének májusa utolsó munkanapjáig hozhat döntést a nevelési-oktatási intézmény fenntartói jogának átadásával, átalakításával, megszüntetésével, az alapfokú művészetoktatási intézményben a tanszak indításával és megszüntetésével kapcsolatban; az egyéb átszervezésre vonatkozó döntések határideje pedig július utolsó munkanapja.

Szavaz az Ház a fideszes, a választási eljárásról szóló törvénymódosítási javaslatáról, amelynek értelmében minden általános választás – az országgyűlési, az önkormányzati és az európai parlamenti voksolás – előtt megújítanák az Országos Választási Bizottságot (OVB). Az OVB választott tagjait az említett választások kitűzését követően, a legkésőbb a szavazás napja előtti 42. napon kellene a jövőben megválasztani.

Az Országgyűlés dönt a Cser-Palkovics András és Rogán Antal (Fidesz) által benyújtott médiacsomag három eleméhez benyújtott módosító indítványról is. E szerint döntenek az alkotmánymódosításhoz, a médiát és egyes hírközlést szabályozó törvénytervezethez, és a Közszolgálati Közalapítvány felállítását indítványozó határozati javaslathoz benyújtott módosítókról.

2011. január elsejére tolja el a Fidesz a csődtörvénynek azt a jelenleg július 1-jén hatályba lépő rendelkezését, amely szerint a bíróságok és a felek közötti írásbeli közlés csak elektronikusan történhet, s a csődeljárás iránti kérelem kizárólag elektronikusan nyújtható be: a Ház lefolytatja a részletes vitát és várhatóan szavaz is a csődeljárásról és felszámolásról szóló törvény fideszes módosító javaslatáról.

Az Országgyűlés megkezdi annak a Fidesz-KDNP törvényjavaslatnak az általános vitáját is, amely meghatározná, miként tudják az adózók a társasági adóból és a személyi jövedelemadóból érvényesíthető kedvezményeken keresztül a “látvány csapatsportokat” támogatni; a javaslat a “látvány csapatsportok” közé sorolja a labdarúgást, a kézilabdát, a kosárlabdát, a vízilabdát és a jégkorongot.

Több általános és részletes vitát is lefolytat a Ház az este folyamán. Előbbiek közé tartozik az alkotmánybírák tagjait jelölő bizottság létrehozásáról szóló határozati javaslat és a kis- és középvállalkozások támogatásáról szóló törvényjavaslat. Utóbbiak között van az egyszerűsített foglalkozásról, az érettségi vizsga és a felsőoktatási intézménybe való felvétel egyes szabályairól, valamint a közoktatási törvény módosításáról szóló javaslat is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik