Belföld

A kormány állami agrobank létrehozását tervezi

Font Sándor átalakítaná a szektor finanszírozási, biztosítási rendszerét.

Az agrárium lehet a legnagyobb károsultja az idei árvíznek – közölte a Duna Tv reggeli műsorában Font Sándor. Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke szerint a szektor biztosítási és finanszírozási rendszere is átalakításra szorulna.

Mint mondta: a mezőgazdasági károk minimálisan is százmilliárd forint körüliek, ezért át kell alakítani a kárenyhítési alapot, amely az uniós agrárbiztosítási rendszerekhez képest “eléggé nyögvenyelősen” működik. A piaci alapú biztosítások iránt lényegében “nulla az érdeklődés”.

Font jó példaként azt említette, hogy a legnagyobb mezőgazdasággal rendelkező uniós országok közül több működtet saját, többségében állami tulajdonú agrobank rendszert, amelyen keresztül finanszírozza a mezőgazdaságot.

Ennek a “traumás években” van igazán jelentősége, amikor az állami többségű bank nem hagyja tönkremenni a gazdálkodót, “megmenti” őt és vidékmegtartó tevékenységét a jövő számára. A magyar kormánynak is eltökélt szándéka létrehozni “egy állami gondoskodású agrobankot”, amelyik a kétséges időszakokra is megoldást nyújt a gazdálkodóknak – tette hozzá Font Sándor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik