Belföld

Navracsics Tibor: a nemzetiségi közösségek békében tudnak egymás mellett élni

Administrator
Administrator

2010. 06. 19. 21:17

Példát mutat Gyulafirátót az egész országban élőknek - mondta Navracsics Tibor.

A községben békében élnek svábok és magyarok, őshonos rátótiak és frissen kitelepült veszprémiek, reformátusok és katolikusok – hangsúlyozta a fideszes politikus, rámutatva arra is, hogy a rátótiak a határainkon túli közösségek iránt is nyitottak, “kinyújtják segítő és testvéri jobbjukat”. Navracsics Tibor külön köszöntötte Gyulafirátót szlovákiai (felvidéki) testvértelepülése, Vágkirályfa jelenlévő polgármesterét, Bergendi Ferencet.

Navracsics Tibor – aki országgyűlési képviselője a rátótiaknak – hangsúlyozta azt is, hogy a 3800 lakosú település Veszprémhez való csatolásával sem adta fel az identitását; van iskolája, vannak kulturális csoportjai, van zászlója, címere, falunapokat tart, s az ünnepeken is külön rendez programokat. Gyulafirátót Veszprémen belül egy teljesen önálló közösség – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

A falunap több száz résztvevőjét köszöntve elmondta, hogy a választási ciklus végére elkészül a települést elkerülő út, ugyanis jelenleg a falu közepén halad át a Győr-Veszprém közötti rendkívül forgalmas és balesetveszélyes főút.

Navracsics Tibor az MTI-nek a helyszínen elmondta: szeptember elsejétől várhatóan megkezdik munkájukat a megyei közigazgatási hivatalok. Ez azért fontos, mert az előző kormány egy “kétharmados törvényt feles többséggel módosított” és megszűntette a megyei közigazgatási hivatalokat, előidézve ezzel egy alkotmányellenes helyzetet. Ezt most orvosoljuk, s január elsejétől megteremtődnek a feltételei annak is, hogy létrejöhessenek a megyei kormányhivatalok – mondta a közigazgatási és igazságügyi miniszter. Szavai szerint a megyei kormányhivatalokban egyesítik a különböző minisztériumok megyei dekoncentrált szerveit, szakigazgatási szervezeteit.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.