Belföld

Navracsics Tibor: a nemzetiségi közösségek békében tudnak egymás mellett élni

Példát mutat Gyulafirátót az egész országban élőknek - mondta Navracsics Tibor.

A községben békében élnek svábok és magyarok, őshonos rátótiak és frissen kitelepült veszprémiek, reformátusok és katolikusok – hangsúlyozta a fideszes politikus, rámutatva arra is, hogy a rátótiak a határainkon túli közösségek iránt is nyitottak, “kinyújtják segítő és testvéri jobbjukat”. Navracsics Tibor külön köszöntötte Gyulafirátót szlovákiai (felvidéki) testvértelepülése, Vágkirályfa jelenlévő polgármesterét, Bergendi Ferencet.

Navracsics Tibor – aki országgyűlési képviselője a rátótiaknak – hangsúlyozta azt is, hogy a 3800 lakosú település Veszprémhez való csatolásával sem adta fel az identitását; van iskolája, vannak kulturális csoportjai, van zászlója, címere, falunapokat tart, s az ünnepeken is külön rendez programokat. Gyulafirátót Veszprémen belül egy teljesen önálló közösség – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

A falunap több száz résztvevőjét köszöntve elmondta, hogy a választási ciklus végére elkészül a települést elkerülő út, ugyanis jelenleg a falu közepén halad át a Győr-Veszprém közötti rendkívül forgalmas és balesetveszélyes főút.

Navracsics Tibor az MTI-nek a helyszínen elmondta: szeptember elsejétől várhatóan megkezdik munkájukat a megyei közigazgatási hivatalok. Ez azért fontos, mert az előző kormány egy “kétharmados törvényt feles többséggel módosított” és megszűntette a megyei közigazgatási hivatalokat, előidézve ezzel egy alkotmányellenes helyzetet. Ezt most orvosoljuk, s január elsejétől megteremtődnek a feltételei annak is, hogy létrejöhessenek a megyei kormányhivatalok – mondta a közigazgatási és igazságügyi miniszter. Szavai szerint a megyei kormányhivatalokban egyesítik a különböző minisztériumok megyei dekoncentrált szerveit, szakigazgatási szervezeteit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik