Belföld

Elhunyt Thurzó Tibor

Életének 78. évében péntek hajnalban elhunyt Thurzó (Frenkl) Tibor Aranytollas újságíró, szerkesztő - tudatta a család.

Thurzó Tibor 1932. szeptember 29-én született Budapesten. Az Evangélikus Teológiai Akadémián, majd 1952-től 1955-ig az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bölcsészettudományi Karán magyar irodalom szakon tanult.

1955-1956-ban a Néphadsereg című újság munkatársa, 1956 októberében-novemberében a Magyar Honvéd szerkesztője volt. Ezután nem kapott újságíró állást, előbb szabadúszóként, később általános iskolai tanárként dolgozott. Négy esztendővel a forradalom után politikai vád alapján elítélték, 1959-1961-ben börtönben volt, majd 1967-ig ismét csak szabadúszóként tevékenykedhetett. Ezt követően a Népszava szerkesztője, illetve a Magyar Nemzet főmunkatársa lett. A Köztársaság című lapot 1992 áprilisában, a Respublikát 1994 májusában alapította és szerkesztette. Ez utóbbit 1995. májusi megszűnéséig jegyezte főszerkesztőként.

Thurzó Tibor több éven át a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) etikai bizottságának elnöki tisztségét töltötte be. A Horn-kormány idején a Miniszterelnöki Hivatal munkatársa volt.

1997-től a Média Hungária című folyóirat főszerkesztőjeként dolgozott. Az utóbbi években az Egy Emberibb Világért alapítvány kuratóriumi tagjaként tevékenykedett.

Thurzó Tibor nevéhez több kötet kapcsolódik. Ő szerkesztette sok más kiadvány mellett a Ha Isten nem volna – Egyház és állam másfél évtizede a Magyar Köztársaságban című, 2005-ben megjelent könyvet, amelyben interjúk olvashatók közjogi méltóságokkal és egyházi vezetőkkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik