Belföld

A diákhiteltől a nyugdíjig: frakcióvezetők vagyoni helyzete

A képviselői vagyonnyilatkozatok mától tekinthetőek meg az Országgyűlés honlapján.

Rubovszky György, a Mentelmi, Összeférhetetlenségi és Mandátumvizsgáló bizottság elnöke szerint az újonnan megválasztott Országgyűlés valamennyi képviselője határidőben eleget tett vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségének. Íme, mit vallottak be a frakcióvezetők.

Lázár János (Fidesz) tavaly négy – összesen több mint 15 hektárnyi – szántót vett, valamennyit Hódmezővásárhelyen és valamennyinek száz százalékos tulajdonosa. 2006-ban már vásárolt egy több mint 5 hektáros szántót a településen, 2005-ben egy 0,6 hektárost, 2004-ben pedig egy valamivel több, mint egyhektárost. 2002-ban ajándékozás révén jutott Hódmezővásárhelyen egy 8 hektáros szántóhoz. Mindszenten 1994-ben vett egy négyhektáros szántót, ahol 1996-ban egy öthektárost is vásárolt. Nevén van továbbá egy 1998-ban vett mártélyi kéthektáros szántó is.

Felerészben tulajdonosa egy 160 négyzetméteres lakóháznak Hódmezővásárhelyen. Tavaly műtárgyakat, festményeket vásárolt, ahogy az azt megelőző években. Értékpapírban hatmillió, életbiztosításban ötmillió forint megtakarítása van. A dokumentumok alapján pénzintézeti számlakövetelésként egymillió, más szerződés alapján fennálló pénzkövetelésként 9 millió forintot tüntetett fel. Hatmillió forintos bankhitele van és 14 millió forintos családi kölcsöne.

Polgármesterként 545 ezer forint bruttó havi jövedelme van, továbbá bruttó 82 ezer forintot kap havonta a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt. igazgatósági tagjaként. Időszakos jövedelemként 2,5 millió forint földbérleti díjat is feltüntetett.

Mesterházy Attila (MSZP) az előző évi bevallásához hasonlóan most is kilenc ingatlant tüntetett fel. Száz százalékban tulajdonosa egy 68 négyzetméteres, III. kerületi, budapesti lakásnak, két, 16 négyzetméteres garázsnak Veszprémben. 1996-ban vásárolt egy 120 négyzetméteres telket Alsóörsön, 1997-ben egy 436 négyzetméteres ingatlant Balatonalmádiban. Száz százalékig tulajdonában van még egy, 832 négyzetméteres telek Alsóörsön, Lovas településen pedig egy 230 négyzetméteres szántó. Balatonalmádiban tulajdona még egy 15 négyzetméteres telek, s 8469 plusz 4774 négyzetméter tulajdoni hányada van Gerjenben.

Tulajdonában van továbbá egy Honda motorkerékpár, amit 2001-ben vásárolt. Gyűjteményében található Herendi porcelán, amit vett, illetve ajándékba kapott. Jelentősebb vagyontárgyai között említ műszaki cikkeket és szórakoztató-elektronikai, számítástechnikai eszközöket. 2009-hez hasonlóan készpénzként 8 millió forintot tüntetett fel, tartozása, gazdasági társaságban érdekeltsége nincs.

Harrach Péter (KDNP) egy 1988-ban vásárolt 76 négyzetméteres társasházi lakás és egy budakeszi zártkerti ingatlan tulajdonosa felerészben, továbbá ajándékozás révén egy osztatlan közös erdő tulajdonosa. Havonta nyugdíjat kap, más jövedelme, gazdasági érdekeltsége nincs.

Schiffer András (LMP) vagyonnyilatkozata alapján egy 85 négyzetméteres XIII. kerületi lakás tulajdonosa, amit 2004 augusztusában vásárolt. Pénzkövetelésként mintegy ötmillió forintot tüntetett fel, van 5,5 millió forint hitele. A képviselő jelenleg szünetelteti a felerészben tulajdonolt Schiffer és Társa Ügyvédi Irodában foglalkozását, ebből tavaly 147 ezer forint bruttó jövedelme származott. A cégből több mint négymillió osztalékban részesült.

Vona Gábor (Jobbik) felerészben tulajdonosa egy III. kerületi 65 négyzetméteres lakásnak, amit 2003-ban vásárolt. Megtakarítása 600 ezer forint, de még törleszt egy 570 ezer forintos diákhitelt, valamint egy 2,5 millió forintos lakáshitelt. Gazdasági társaságban is érdekelt: felerészben tulajdonosa a Magyar Hírek Kft.-nek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik