Belföld

Újabb árvíz fenyeget Borsodban

Apadnak a folyók, ám a várható esőzések miatt újabb árhullám fenyeget. Borsodban a szúnyoginvázió okoz gondokat - írja az MR1-Kossuth Rádió honlapja.

Apad a Sajó a Hernád és a Bódva is. A szakemberek most szivattyúznak és helyreállítják a töltéseket, mert ha a meteorológusok előrejelzése beigazolódik, a következő napokban megint annyi csapadék hullhat, hogy újra harmadfok feletti árhullám érkezhet – mondja Csont Csaba az Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője. A településeket ezért arra kérték, hogy a homokzsákokat hagyják a helyükön.

A Tisza Tiszabőnél tetőzik. A magas hőmérséklet a mellékfolyókon itt is felgyorsította az apadást. Szolnoknál a tiszaroffi tározó megnyitásának köszönhetően a vártnál alacsonyabb lesz a tetőzés, várhatóan hétfő éjszaka. A tározót azonban most éjszaka bezárják. Hogy ha – ahogy az előrejelzések ígérik megint esik – újra meg tudják majd nyitni – mondja a térség védelemvezető-helyettese, Békési István.

A Dunán gyorsan vonul le az ár. Az elmúlt 24 órában több mint fél métert csökkent a vízszint. Több településen a nagy melegben is akadozik a vezetékes ivóvíz ellátás. Szikszón néhány napig egyáltalán nem folyt víz a csapból, és még most sem szabad inni a vezetékből. Füzesséri József polgármester szerint legalább 10 nap mire megtörténik a bevizsgálás és újból iható lesz a vezetékes víz. Az egyik helyi vállalkozó hétfőtől lajtos kocsin hordja majd az ivóvizet.

Sok településen megkezdődött a kárfelmérés és a fertőtlenítés is, Borsodban pedig a szúnyogirtás is. A megyében eddig nem jelentettek megbetegedést az árvíz miatt. Több mint hétezren kapnak védőoltást – mondja Bodnár Judit, észak-magyarországi regionális tiszti-főorvos. A gammaglobulin kifejezetten a Hepatitis-A fertőzés elleni védelmet szolgálja. Azok kapják meg az oltóanyagot, akik az árvizes időszakban a településen nem tudták az alapvető higiénés feltételeket – kézmosás, mosakodás – betartani, és olyan szennyvízzel borított helyeken éltek, ahol erre nem volt mód és lehetőség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik