Belföld

Perpatvar a papi pedofíliáról

Magyarországon csak elvétve kerülnek „egyházi személyek” a vádlottak padjára pedofil ügyek miatt.

Komoly vita alakult ki Ternyák Csaba egri érsek és Wildmann János katolikus teológus, az Egyházfórum főszerkesztője között – írja a Népszabadság. Az Egyházfórum főszerkesztője négy éve kért Ternyák Csabától belső egyházi vizsgálatot amiatt, hogy egy püspök „illegális eszközökkel” menteget egy pedofília gyanújába keveredett papot.

A főszerkesztő választ nem kapott, de kiderült számára, hogy az érintett püspökség Ternyák Csabától értesült a feljelentésről. Wildmann ezért bizonyos részleteket megszellőztetett a Pécsen megjelenő Egyházfórumban – és az eljárás elmaradása miatt bűnpártolással gyanúsította meg Ternyák Csabát. Évekig nem történt semmi.

A HVG a közelmúltban felidézte az esetet, erre Ternyák érsek már közleményt adott ki. Tudatta, hogy olyan stílusú üzenetekre, amilyen Wildmanné volt, a múltban sem válaszolt és a jövőben sem fog. Az érsek arra kért mindenkit, hogy a papságot is érintő, törvénysértést vagy bűncselekményt megfogalmazó vádakkal forduljon közvetlenül a nyomozó hatóságokhoz.

A Vatikán érvényben lévő előírásai azonban nem egészen így szólnak. A hittani kongregáció eljárási rendje szerint a papi pedofíliával kapcsolatos vádakat először a helyi egyházmegyének kell kivizsgálnia. Amennyiben a vádak hitelt érdemlőnek bizonyulnak, az ügyet a hittani kongregációhoz kell felterjeszteni.

Azokban az országokban, ahol az állami törvények értelmében az egyházi hatóságoknak kötelező rendőrségi feljelentést tenniük a tudomásukra jutott szexuális visszaélésekről, ezt nem szabad elmulasztani. Ahol nincs ilyen jogszabályi kötelezettség (mint például nálunk), az egyháznak az áldozatokat arra kell bátorítania, hogy forduljanak a rendőrséghez.

Wildmann János fenntartja véleményét, hogy Ternyák Csaba bűnpártolást követett el. Szerinte éppen ő igyekezett betartani a „szolgálati utat”, és csak kényszerűségből hozta nyilvánosságra információi egy részét, amelyek megbízhatók, de bizonyítékai nincsenek. Mint írta, ezek beszerzése az egyházi szervek feladata lenne.

A Népszabadság szerint a Wildmann által kifogásolt ügyintézés nem kivételes. A lap birtokában van Juliusz Janusz érsek, apostoli nuncius (a Vatikán budapesti „nagykövete”) egyik tavalyi levele. A nuncius egy papi homoszexualitással kapcsolatos kényes ügyben kért állásfoglalást az illetékes püspöktől, egyúttal név szerint közölte, hogy kitől érkezett a feljelentés…

Az egyház presztízsének visszaállítását célzó nemzetközi trendet követve elindult egy magyar nyelvű honlap. Böjte Csaba ferences szerzetes felkérte a híveket, számoljanak be a személyesen átélt pozitív példákról. Mert „beszélni kell arról az egy százalékról, amely felelőtlenül bemocskolta a benne bízó gyermekeket, de kell beszélni a többiekről is…”.

A Böjte Csaba által becsült egy százalék – a hazai papság létszámából kiindulva – azt jelenti, hogy a gyermekeket molesztáló, hivatásukra méltatlanná vált katolikus lelkipásztorok száma akár több tucat is lehet Magyarországon – írja a Népszabadság.

Ajánlott link:

Eltussolt pedofil ügyek (nol.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik