Belföld

Napirenden maradt a médiacsomag

Hiába kérte a médiát érintő törvénycsomag tárgyalásának elnapolását a szakbizottság LMP-s alelnöke.

Karácsony Gergely arra hivatkozott, hogy nem volt elég idejük a tervezet áttanulmányozására. A javaslatot nem fogadták el, így a kulturális és sajtóbizottság az eredeti napirend szerint kezdte meg munkáját. A testület a tervek szerint utolsó napirendi pontként tárgyalja a pénteken benyújtott, öt előterjesztést tartalmazó médiacsomagot.

Rogán Antal és Cser-Palkovics András kezdeményezte, hogy hozzák létre a Közszolgálati Közalapítványt a Magyar Televízió, a Magyar Rádió, a Duna Televízió közalapítványainak és a Magyar Távirati Iroda tanácsadó testületének jogutódjaként. Az előterjesztés szerint a közmédiumok nonprofit részvénytársaságokká alakulnak, de önállóak maradnak.

Az előterjesztők létrehoznák továbbá a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot, amelynek autonóm államigazgatási szerve a Médiatanács lenne. A csomag része egy alkotmánymódosító javaslat, egy nagy terjedelmű – a médiát és a hírközlést szabályozó egyes törvények módosításáról szóló – előterjesztés, két országgyűlési határozat, valamint a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló indítvány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik