Belföld

Távozik a brit vezérkari főnök

Megbízatásának lejárta előtt meneszti tisztségéből a brit fegyveres erők egyesített vezérkarának főnökét az új brit kormány.

Liam Fox védelmi miniszter vasárnap közölte: Sir Jock Stirrup légi marsall az ősszel „lemond”. Ugyancsak távozik a védelmi minisztérium legmagasabb rangú civil közigazgatási tisztviselője, Sir Bill Jeffrey államtitkár.

Stirrup 2006-ban, az előző, munkáspárti kormány megbízásából került a vezérkar élére; hivatali ideje jövő áprilisban járt volna le. A vezérkari főnököt azonban az utóbbi időben számos bírálat érte még a hadsereg vezetésének tagjai részéről is, akik közül sokan úgy vélik, hogy a brit haderőt nem kellő felkészültséggel küldték harcba Afganisztánban.

A májusi választásokon hatalomra került konzervatív-liberális koalíciós brit kormány ugyanakkor hivatalosan és közvetlenül nem a brit kontingens felkészítésével és ellátásával kapcsolatos kifogásokat rója fel Sir Jocknak. Liam Fox a The Sunday Timesnak azt mondta: Stirrup az új kormány által kezdett stratégiai-védelmi felülvizsgálat végén távozik tisztségéből.

A miniszter a vezető vasárnapi lapnak kijelentette: „a legjobb embereket” akarja „a megfelelő posztokra”. „Olyan emberekkel kell dolgoznunk, akik iránt teljes a bizalmunk, nem utolsósorban azért, mert nagyon veszélyes fegyveres konfliktus részesei vagyunk” – fogalmazott Liam Fox az interjúban.

William Hague külügyminiszter vasárnap szintén cáfolta, hogy Stirrup menesztésének köze lenne az afganisztáni hadműveletekkel kapcsolatos kritikákhoz. Hague a BBC-nek azt mondta: a védelmi felülvizsgálat befejeződése „természetes alkalmat kínál” a személycserére.

Az afganisztáni háború rendkívül népszerűtlen Nagy-Britanniában. A BBC nemrégiben közölt felmérése szerint a brit közvélemény 64 százaléka nem tartja megnyerhetőnek az afganisztáni konfliktust, és hozzávetőleg ugyanilyen – vagyis csaknem kétharmados – arányban a brit katonák „lehető leggyorsabb” kivonását pártolja.

Eddig 295 brit katona esett el az afganisztáni harcokban. Ekkora emberveszteséget egyazon hadszíntéren a II. világháború óta nem szenvedett el a brit hadsereg. A Falkland-szigetekért Argentínával 1982-ben megvívott 74 napos háborúban 255 brit katona halt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik