Belföld

Árvíz – Bezárják a Közép-Tiszát megcsapoló tiszaroffi tározót

Administrator
Administrator

2010. 06. 13. 15:29

Bezárják a tiszaroffi árapasztó tározó zsilipjeit Vasárnap este hat órakor.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs döntése alapján végrehajtott műveletet az a hidrometeorológiai előrejelzés indokolja, mely szerint egy újabb tiszai árhullám tetőző vízszintjének csökkentése érdekében szükségessé válhat ismételt megnyitása – közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (Kövikövizig) védelemvezető-helyettese. Békési István a térség vízügyi szervezet szolnoki sajtótájékoztatóján elmondta: a tározó első bevetésén jól vizsgázott, megnyitása óta 60 millió köbméter vizet, azaz maximális kapacitásának kétharmadát fogadta be.

Tájékoztatása szerint a Tisza vízgyűjtőin szombaton sehol nem hullott csapadék, és az utóbbi napok 30-35 Celsius fok feletti hőmérséklet maximumai felgyorsították az apadást a mellékfolyókon. A Tisza árhulláma jelenleg Tiszabő térségében tetőzik, Szolnoknál a maximális vízállás 960 centiméter körül értéken a jövő hét elején várható.

A Kötikövizig összes árvízvédelmi szakaszán, 630 kilométeren tartanak fenn készültséget. Rendkívüli készültség 230 km hosszon érvényes, a Zagyva jobb és bal partján, az Újszász és Jászberény közötti szakaszon, a Tisza-tó körül Poroszló-Kisköre-Tiszafüred között, illetve a Tisza jobb és bal partján Kisköre-Szórópuszta, valamint Pusztataskony-Fegyvernek között.

Az árvízi jelenségek és a töltések felpuhulása egyre több helyen tapasztalhatók a hosszan tartó magas vízállás következtében. A szivárgó vizek kivezetése a töltéstestből és lokalizációja több helyszínen is zajlik. Szintén több helyen van szükség bordás megtámasztásra – jelezte.

Szolnok belterületén befejeződött a Tiszaparti sétány támfalának megerősítése. A Zagyva bal partján lévő emeletes lakóházak védelmében ellennyomó medence épül a szivárgóvizek lokalizációjáért. Az előrejelzések szerint 50 km/órás sebességű keleti szél várható, ami szükségessé tette, hogy Tiszasülynél 500 méteren a hullámverés ellen is védekezzenek.

Az árvíz elleni munkákban az elmúlt 24 órában összesen 2096 ember vett részt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

The rescued private owned submarine UC3 Nautilus that sank on Friday 11. August, are dragged into Copenhagen Harbor 12. August 2017 by the Salvage ship Vina. The Swedish journalist Kim Wall which was on board the submarine is still missing. Owner and Captain Peter Madsen was rescued and charged with negligent manslaughter. (Foto: Jens Noergaard Larsen/Scanpix 2017)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.