Belföld

A rabokat is védik a meleg ellen

Óvintézkedéseket vezettek be az ország több mint harminc büntetés- végrehajtási intézetében a kánikula káros következményeinek enyhítésére - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) sajtóirodájának vezetője pénteken az MTI-vel.

A szükséges tennivalókról – a másodfokú országos hőségriadó kiadásával egyidőben – a Bv országos parancsnoksága körlevélben értesítette az érintett intézetek vezetőit.
Szalai Tímea elmondta, hogy a személyi állomány szabadban – például az őrtornyokban – tartózkodó tagjait péntektől általában a szokásosnál gyakrabban váltják, de a 24 fokot meghaladó hőmérsékletű benti helyiségekben is javasolt a gyakoribb, óránkénti 5-10 perces pihenő.

A dolgozók hűtött védőitalt kapnak, s a fogva tartottak fokozott folyadékpótlására is odafigyelnek. Lehetőség szerint rendszeresen ellenőrzik a zárkák hőmérsékletét, s ha mód van rá, sűrűbben szellőztetnek.

A parancsnokság körlevele felhívja az intézetvezetők figyelmét a hűsítő fürdők lehetőség szerinti gyakoribb engedélyezésére, illetve a séták szabályainak módosítására. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a legmelegebb napszakban ajánlott a fogva tartottak szabadtéri foglalkozásainak, illetve sétájának mellőzése – közölte Szalai Tímea.

A kánikula idején a bv-intézetekben fokozottan ellenőrzik a gyorsan romló élelmiszereket, illetve igyekeznek azokat tartós árura kiváltani, s jobban odafigyelnek az úgynevezett rizikó-csoportba tartozó, például a krónikus szív- és érrendszeri betegségben szenvedő elítéltekre is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik