Belföld

Hogyan vészeljük át a hőségriadót?

Péntektől hőségriadó van érvényben. Hogyan vészeljük át a forróságot a legkönnyebben? Miért káros a légkondi? Hová menekülhetünk be egy kis hűsölésre? Mihez kezd a jegesmedve az Állatkertben 40 fokos meleg idején? Az fn.hu túlélési tippjei.

Péntektől másodfokú hőségriasztás van érvényben Budapesten. Még kérdéses meddig fog tartani ez az állapot, de a meteorológusok vasárnaptól enyhülést várnak. A Fővárosi Önkormányzat, az ÁNTSZ, a BKV a Vízművek és az FKF is speciális intézkedéseket vezet be erre az időszakra.

A helyzet különleges voltát az adja, hogy idén a pokoli hőség és a szokatlanul pusztító árvízi időszak fedi egymást. Még mindig több ezren dolgoznak az árvíz sújtotta helyszíneken, ez pedig több olyan eszközt is leköt, melyeket ilyenkor a hőség enyhítésére szoktak bevetni.

Árvíz és hőhullám egy időben

Dér Judit a Főpolgármesteri Hivatal sajtóreferense az fn.hu-nak elmondta, a fővárosban némileg bonyolítja az ilyenkor szokásos intézkedések végrehajtását, hogy a Fővárosi Vízművek víztisztító és vízcsomagoló berendezése valamint a gépet működtető csapat jelenleg Edelényben van és folyamatosan dolgozik. A Fővárosi Polgári Védelem munkatársainak nagy része is egyelőre az árvízi védekezésben vesz részt. A Védelmi Bizottság összehívására hétfőn biztosan sor kerül, ha az időjárásban nem következik be számottevő változás, ott további rendkívüli intézkedéseket foganatosíthatnak.

Nem lesz vízosztás

A budapesti járókelők vízosztásra a hétvégén ne nagyon számítsanak. Dér Judit elmondta, a gyakorlat szerint hétvégén nem szoktak palackos vizet osztani, de ha a kánikula tovább folytatódik, akkor jövő héttől már nagy eséllyel juthatunk palackozott ásványvízhez Budapest utcáin.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. éjjel-nappal locsolni fogja a budapesti utakat, valamint a villamos síneket péntek reggel 6 órától. Ezzel párhuzamosan történik az elárasztott rakpartok tisztítása. A közlekedési rend itt a jövő hétre helyreállhat. A BKV Zrt. munkatársai a nehezen viselhető nyári hőség idejére könnyített munkaruhában dolgozhatnak és megfelelő mennyiségű folyadékbevitelről is gondoskodik a közlekedési vállalat. A strandolóknak pedig jó hír, hogy a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. meghosszabbította a strandok nyitvatartását este 8 óráig.

Túlélési kislexikon hőségriadó idejére

Érdemes lesz nappal elsötétíteni a lakást a következő pár napban, ezzel is némileg csökkentve lakókörnyezetünk hőmérsékletét. A déli órákban, aki teheti, tartózkodjon fedett helységben. Akinek muszáj az utcára mennie, az mindenképpen viseljen fejfedőt és vigyen magával egy palack vizet. A legjobban ilyenkor a buborékmentes ásványvíz, vagy a higított gyümölcslé oltja a szomjat. A hosszú-ujjú, de levegős, könnyű ruhadarabok folyamatosan hűtik a testet és párhuzamosan védik bőrünket az ilyenkor rendívül magas UV-B sugárzástól is.

hűsítő múzeumok és bevásárlóközpontok

A budapest.hu oldalán az olvasó megtalálhatja azon légkondícionálóval ellátott közintézmények listáját, ahová hőségriadó idején a leggyorsabban eljuthat, ha túl forrónak találja a helyzetet. Hűsölhetünk többek között a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár épületében, bár megjegyzendő, hogy onnan már a május eleji átlagos tavaszi melegben sem távozhatott a látogató izzadtságfoltok nélkül. Hűsölésre alkalmas továbbá a legtöbb budapesti kórház, valamint a hajléktalanokat befogadó intézmények is, de akár a Petőfi Csarnokba is bemenekülhetünk a hőség elől. Oázisként működnek ilyenkor a nagy bevásárlóközpontok, de az áruházláncok üzleteiben is jóval alacsonyabb hőmérsékletre számíthatunk, mint az utcán, vagy akár a hűtetlen lakásban. A meleg akár a múzeumokba is bekergetheti a szenvedő járókelőket.

Légkondi pro és kontra

A kellemetlen forróság elleni leghatékonyabb védekezés természetesen korunkban már a légkondíciónáló berendezés, melynek eladási mutatói ilyenkor meghaladhatják az egész éves forgalmat. A kínálat igen széles, a 30 ezer forintos alapgépektől egészen a 700 ezres tételekig. Az alapberendezések általában kisebb területek hűtését képesek ellátni, az ár növekedésével nő a hűthető alapterület és csökken a fogyasztás.

Sokan azonban meglehetősen ambivalens viszonyt ápolnak a légkondival. Olvasóink az fn.hu Facebook oldalán hol rajongói a hűvös levegő áramoltatásának, hol betegségek és ízületi fájdalmak okozójának tartják. „van ès imàdom. Reggel amikor felkelek alig vàrom,hogy beérjek ès a hidegben hallgassam ahogy làgyan duruzsol” írja egyik olvasónk. „Állandó vita forrása a kiadóban. Van akinek hideg, van akinek nem elég hideg. Van aki a légkondi mellettt az ablakot is ki akarja nyitni, mert ez a tuti. Van aki állíítja, hogy fullad tőle. Ezért inkább nem kapcsoljuk be. De klassz.” büszkélkedik egy másik FN-olvasó. Megint más szerint „Van és működik, de minek? Hűteni nem hűt viszont fantasztikusan jól keveri a port, állandó a tüsszögés, ellenben a sok neon legalább ráfűt a benti hőmérsékletre még… „

A Lenkei Péter a Levegő Munkacsoport munkatársa az fn.hu-nak nyilatkozva elmondta, számos egészségre káros hatása lehet a légkondíconáló berendezéseknek, ráadásul rengeteg egyéb alternatíva létezik a forróság következményeinek elhárítására. Hozzátette, az ilyenkor rendkívüli módon megnövekedő áramfogyasztás felesleges áramkapacitások kiépítését igényli, melyet azok is megfizetnek, akiknek nincs is klímaberendezésük. Az áramtermelés során pedig nő a levegőbe jutó széndioxid mennyisége is.

Már az épületek tervezésénél figyelembe kellene venni, hogy lehetőleg a nyári időszakban ne süssön be közvetlenül a nap az ablakon. Ezt meg lehet oldani tájolással, de akár árnyékolással is, ám Nyugat-Európával ellentétben, hazánkban ez még nem elterjedt szempont az építkezéseknél a Levegő Munkacsoport munkatársa szerint.

Környezetbarát opció lehet továbbá a lapos tetejű épületek háztetőjére telepített ún. “zöld tető”. Ez hungarocellből és tőzegből összeállított talajon ültetett szárazságtűrő növényekből áll, melyek amellet, hogy impozánsak, jelentősen csökkentik a tetőfalak hőmérsékletét is. Lenkei Péter szerint egy melegebb nyári napon a házfalak hőmérséklete elérheti akár a 80 Celsius-fokot is. Ezt az előbb említett “zöld tetővel”, vagy egyszerű futtatott növényekkel akár 35 fokra lehet redukálni.

A környezetbarát szempontok mellett saját egészségünk védelme is érv lehet a légkondik ellen. A tulajdonosok sokszor elfelejtik az adott időközönként elvégzendő szűrőcserét, amely a szénszűrőt érintené. A csere elmaradása esetén a berendezésben megtelepedhetnek különböző baktériumok, vagy akár gombák is, melyek spórái a helyiség légterébe kerülve betegségeket, allergiát okozhatnak.

Az USA-ban 1976-ban egy háborús veterántalálkozó résztvevői között eddig ismeretlen légúti megbetegedés jelentkezett, gyorsan terjedt és nagy halálozással járt. Mint később kiderült a betegséget okozó baktériumok a klímaberendezések vízrendszerében telepedtek meg és onnan fertőztek. A fertőzést a veterántalálkozó után legionárius-begetségnek nevezték el.

A jegesmedve csobban a legtöbbször

Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert sajtósa az fn.hu-nak elmondta, mivel az Állatkertben élő fajok teljesen eltérő hőmérsékleti környezetből származnak ezért a hűtés-fűtés szabályozása egész évben fontos szempont. Az állatok nagy részének kifutóját eleve úgy tervezték annak idején, hogy mindenképp legyenek bennük árnyékos területek is, a szerencsésebb egyedeknek pedig saját medence is jutott.

Elsőre persze mindenkinek a jegesmedve és a pingvinek jutnak eszébe, mint a hőséget legkevésbé tűrő állatok. Az Állatkert pingvinjei ugyanakkor Dél-Afrikából származó pápaszemes pingvinek, melyek élőhelyén, ha nem is állandó a hőség, de semmiképpen nem hasonlíthatók a sarkvidéki fajtársaikhoz igényeik, akiket Európában szigorúan csak klimatizált körülmények között tartanak.

A jegesmedvék medencéje elég mély ahhoz, hogy ilyenkor kellően hűvös maradjon benne a víz. A mackók egyébként a forró napokon hosszú fürdőket szoktak venni és a gondozók fürdőlabdákkal biztosítják, hogy ne legyen monoton tevékenység számukra testhőmérsékletük szinten tartása. Az elefántokat locsolással hűtik amennyiben indokolt. Bár ők is jól tűrik a hőséget, aki szerencsés láthatja őket fürdőzni.

Az állatokon kívül ugyanakkor a látogatók hőségérzetére is oda kell figyelnie az Állatkert munkatársainak. Hanga Zoltán elmondta, erről az ingyenes hidegvizet szolgáltató kutak mellett jelenleg három, jövő héttől öt, hűvös permetet szóró párakapu gondoskodik majd a kert 11 hektáros területén. Hozzátette, a kertnek egyébként is megvan a sajátos mikroklímája a sok zöldterület és a nyílt vízfelületek miatt. Ez télen melegebb, nyáron hűvösebb a város más pontjainál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik