Belföld

Hatala József lesz az ORFK első embere

Noha hivatalosan csak hétfőn jelentik be, de már aláírták Hatala József kinevezését.

Hatala József váltja Bencze Józsefet az Országos Rendőr-főkapitányság élén. A kinevezést Pintér Sándor már aláírta, de a hivatalos bejelentés jövő héten várható. Az régóta tudott volt, hogy a belügyminiszter ezúttal is szán valamilyen szerepet régi barátjának – írja a hvg.hu.

A nyugdíjas rendőrtábornok nem ismeretlen az ORFK állománya előtt, hiszen éppen Pintér előző minisztersége idején lett közbiztonsági főigazgató. Amikor a posztról leváltották, akkor is követte a régi-új belügyért, akinek a munkatársa lett a Civil Biztonsági Szolgálatnál (CBSZ).

Hatala legutóbb akkor került a nyilvánosság elé, amikor CBSZ vezérigazgató-helyetteseként tanúként kihallgatták a milliárdos adócsalás miatt folyó Eclipse-bűnügyben.

A 2006-os rendőri brutalitásra különösen érzékeny Fidesz esetében Hatala kinevezése azért pikáns, mert a 2002-es az Erzsébet-hídnál történt tömegoszlatás is sokak szerint erélytelen és jogsértő volt. Hatala akkor azt mondta, hogy rendőrség még durvább módszereket is bevezethetett volna a demonstráció feloszlatására.

Hatala, akkori közbiztonsági főigazgatóként, parlamenti meghallgatásán azt mondta, hogy a tömegoszlatásra felkészültebb készenléti rendőröket a nyári időszakra a turisták által sűrűn látogatott helyekre vezényelték, meg kellett várni, hogy felérjenek a fővárosba.

AJÁNLOTT LINK:

Pintér aláírta az új országos rendőfőkapitány kinevezését (HVG.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik