Belföld

Csak 2 év múlva lehet újra 3 éves a GYES

A szociálpolitikai államtitkár szerint a családtámogatástól külön kell választani a szociális segélyezést.

Az államtitkár az MTI-nek azt mondta, az elmúlt időszakban teljesen összekeverték a szociális segélyezést a családtámogatással, a szociális segélyből szerezhető jövedelem elérte a munkából szerezhető jövedelem szintjét.

Soltész Miklós “produktív szociálpolitikát” kíván megvalósítani. Ha a közösségtől segélyt kap valaki, akkor ezért elvárható tőle valamilyen feladat teljesítése – közölte az államtitkár. Szerinte a családtámogatási rendszernek ösztönzőnek kell lennie.

Kitért arra, hogy a családtámogatási rendszer ösztönző részét képezi az úgynevezett “családi jog” is (eddig családi adókedvezmény), amely szerint ha egy házaspár vállalja azt, hogy felnevel egy gyermeket, akkor keresetük egy bizonyos részét nem kell, hogy leadózzák. A rendszer része lesz az anyák részmunkaidős foglalkozatásának segítése, a gyes három évre való visszaállítása 2012-től.

A nyugdíjakat a jelenlegi gazdasági helyzetben “megtartják reálértéken” – mondta Soltész Miklós, aki beszélt arról a tervéről is, hogy elindítanák az úgynevezett “önkéntes munka” rendszerét, melyet leginkább az idősek védelmében dolgozna ki a kormány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik