Belföld

Megnyitották a vésztározót

Várhatóan tíz méter alatt marad a Tisza tetőzési szintje a tiszaroffi vésztározó igénybevételének köszönhetően - mondta Kóthay László árvízvédelmi miniszteri biztos a létesítmény megnyitása után.

A szakmai szervezetek javaslatára, a kormányzati koordinációs bizottság döntése alapján nyitották meg a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaroff közelében lévő árapasztó tározót. A létesítmény a tervek szerint mintegy 85-90 millió köbméternyi vízzel töltődik fel a napokban. Ez Tiszaroff és Kisköre között körülbelül 10 centiméterrel, a megnyitás helyén 16 centiméterrel, míg Szolnok térségében 10-12 centiméterrel csökkenti a folyón levonuló árhullám tetőzési szintjét, mely így a megyeszékhely vízmércéjén várhatóan 990 centiméter körül alakul.

Szolnoknál 10 centiméteres árapasztó hatást eredményez egy korábban megkezdett munka is – jelezte a miniszteri biztos. Ennek során Rákóczifalva és Rákócziújfalu között a bivalytói öblözet kiszélesítésével funkcióját vesztett régi gátnak a víz útjába eső 600 méterét a lefolyás megkönnyítése érdekében elbontják a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Köti-kövízig) szakemberei.
A tiszaroffi tározó megnyitásával kapcsolatban hozott váratlan döntésről szólva hangsúlyozta: az árhullám számítógépes modellezésével kapott adatok mostanra tették egyértelművé a létesítmény igénybevételének szükségességét. Másrészt az időzítésnek a maximális árapasztó hatás elérése szempontjából is jelentős szerepe van. A gazdákat a víz levonultával kártalanítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik