Belföld

Lázár: nincs reális esély a tanári egzisztencia gyors emelkedésére

A Fidesz frakcióvezetője szerint nem faji alapú, hanem szociális típusú integrációra van szükség az oktatásban.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön Budapesten a Fidesz oktatási műhelyének konferenciáján elmondta: “Arra van szükség, hogy minden szegény, tehetséges, ambiciózus, rátermett gyermek – és általa a szülő is – kapjon lehetőséget arra, hogy boldoguljon ebben a társadalomban”.

Véleménye szerint az integráció gyermekvédelmi eszközökkel, munkahelyteremtő és társadalmi felzárkóztató programok kiegészítésével valósítható meg. Kiemelte: “akkor lehetünk sikeresek, ha azt vesszük figyelembe, hogy melyik szegény gyermek érdemes a támogatásra”, ahol adott esetben a szülői háttér is támogatja a tanulást.

A Fidesz frakcióvezetője arról is beszélt, hogy “az oktatáspolitikában gyors cselekvésre van szükség”. Ennek jegyében hétfőn tűzi napirendre az Országgyűlés a buktatás lehetőségének visszahozatalát az általános iskolák alsó tagozatában. Meg kell teremteni az iskolák megbecsültségét, ám a pedagógustársadalom gyors egzisztenciális felemelkedésének nincs reális lehetősége – fűzte hozzá.

Mint mondta, tarthatatlan, hogy azok közül, akiket ma felvesznek főiskolára, egyetemre, nagy valószínűséggel minden másodikból munkanélküli lesz. A legtehetségesebb, legéletrevalóbb fiatalok hagyják el az országot, “ennél nagyobb kritika egy ország számára nem kell”.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára rámutatott: a szakképzés normatív támogatása nem ösztönöz, ezért az államnak a források folyósításával kell megmondania, mely szakirányokat milyen fontosnak tart. A kamaráknak fokozottabb szerepvállalást biztosítanak a jövőben a szakképzésben, általuk “az élethez kerülnek majd közelebb” a diákok, mert gyakorlatra tesznek szert.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik