Belföld

Orbánt “elnöki” testőrség védi

24.hu
24.hu

2010. 06. 09. 07:36

A kormány szétdarabolja a Köztársasági Őrezredet. Az államfő és a miniszterelnök védelmére külön testőrséget hoznak létre.

A kormány szétdarabolja a Köztársasági Őrezredet. Az államfő és a miniszterelnök védelmére külön testőrséget hoznak létre, a többi feladatot hagyják a “maradék” kormányőrségnek – írja a Népszava. A speciális egység parancsnoka Orbán Viktor korábbi civil testőrfőnöke lesz.

Alapvetően megváltozik a közjogi méltóságok biztosításának rendszerében – írja a lap, amely szerint az őrezrednek költöznie is kell a Honvéd utca fokozottan védett tömbjét – a védelmi „célpontok”, a Parlament és a Fehér Ház közeléből – el kell hagynia hétfőtől.

A Népszava szerint a példátlan átszervezés jogszabályi alapjait még nem teremtette meg a kormány, ahogyan arról sem döntött, változtatni kíván-e a védett személyek, illetve létesítmények felsorolásán.

Azt már korábban tudni lehetett, hogy Orbán Viktor nem költözik át a miniszterelnöknek járó rezidenciára Cinege utcai házából, így a lakás védelmére kialakított biztonsági rendszert “bérbe veszik”. Az üzemeltetés a jövőben a rendőrség költségvetését terheli.

A Népszava emlékeztet rá, hogy a jobboldal korábban élesen bírálta Medgyessy Pétert, és Gyurcsány Ferencet, akik szintén otthonukban maradtak hivatali idejükre, és az őrezrednek kellett fizetnie a technikai védelmet.

A hír24 a köztársasági őrezred honlapján a Népszavában közölt információknak semmilyen nyomát nem találta. Az állásajánlatok rovatban nincs aktuális tartalom, a szervezeti felépítés, a jogszabályi háttér pedig évek óta változatlan.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Gödöllő, 2014. március 1.
A Szent István Egyetem központi épülete. A műemlék épület Kertész K. Róbert és Sváb Gyula tervei alapján 1923-1929 között neobarokk stílusban épült. Az egyetem előtt áll Árpád-házi Kálmán herceg szobra, Róna József szobrászművész 1931-ben felállított alkotása.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.